Çinin uydu vuran lazer silah üssü ilk kez görüntülendi

Ticari uydu görüntüleri, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan gizli bir lazer tabanlı anti-uydu sisteminin ilk fotoğraflarını ortaya çıkardı.

TM Dijital Haber Merkezi

Çin’e ait olan tesisinin bir gölün yakınında, Sincan'ın başkenti Urumçi'nin yaklaşık 233 kilometre güneyinde bulunduğu, bölgede lazer tabanlı anti-uydu (ASAT) sistemlerinin yanı sıra diğer yüksek teknoloji silah tesislerinin de bulunduğu iddia edildi.

Tesis, konusunda uzmanlaşmış bir uydu görüntü analisti olan Hint ordusundan emekli Albay Vinayak Bhat tarafından keşfedildi.

Çin’in ülke genelinde bulunan uydu takip istasyonlarını, uyduları tespit etme ve hedefleme aracı olarak kullandığı iddia ediliyor.

Bhat, "Bir uydunun tam yörüngesi ve diğer verileri bilindiğinde, Çin’in beş farklı yerde bulunan yönlendirilmiş enerji silahları ile vurulabilir.” dedi.

Bhat, Sincan'daki üste elektromanyetik alanların güçlendirilmesinde önemli rol oynayan kimyasal element neodimyum ile güçlendirilen yüksek güçlü kimyasal lazerler içerdiğini düşündüğü çatıları açılabilen dört ana bina bulunduğunu bildiriyor.

Bhat, kayar çatılı küçük kulübenin içinde bir lazer izleyici olduğunu tahmin ediyor.

ABD’nin Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), şubat ayında kamuoyuna açıklanan bir raporda, Çin’in gelecek yıl kara konuşlu bir lazer silahı deneyeceği bildiriliyor.

Rapor, Pekin’in “muhtemelen uydu algılayıcılarına karşı lazer sistemleri kullanma konusunda sınırlı bir yeterliliğine sahip olduğunu” da belirtmişti.

Raporda, Çin’in muhtemelen 2020'ye kadar Dünya’nın alçak yörüngesinde bulunan bir uyduya karşı kara konuşlu lazer silahı kullanacağı iddia ediliyor.

DIA, yönlendirilmiş enerji silahlarının "düşman ekipmanlarını ve tesislerini tahrip etmek, zarar vermek veya imha etmek" için kullanılabileceğini söyledi.

DIA’nın yayımladığı raporda, "Geçiciden kalıcıya kadar değişebilen etkileri olan bu silahlar, lazerler, yüksek güçlü mikro dalga ve diğer radyo frekansı silahlarını içerir. Bu tür saldırıların kaynağını tespit etmekse çok zordur.” ifadelerine yer veriliyor.

2006 yılında yaşanan bir hadisede, ABD’ye ait bir keşif uydusu ağustos ve eylül aylarında Çin toprakları üzerinde birkaç kez güçlü lazer ışımasını algıladı. Ulusal Keşif Bürosu Müdürü Donald Kerr, o sırada lazer ışımasının uydunun bilgi toplama yeteneğine zarar vermediğini söyledi. ABD, Çin tarafından geçekleştirilen bu olayda, düşük güçlü bir lazer ışını ile bir anti-uydu hedefleme testi yapıldığını açıkladı.

Şimdi 2006 yılında yaşanan ve ABD uydularının tespit ettiği ışımanın, yeni görüntülenen Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki üs olup olmadığı tartışılıyor.

ABD’de Proje 2049 Enstitüsünde Çin analisti olan Ian Easton, ABD’nin Çin’deki ASAT silahlarına karşı savunmasız olduğunu söylüyor.

Çin, 2005 yılında, Sincan’dan çıkan 50 ila 100 kilowattlık bir lazer silahı kullanarak bir uyduyu lazerle başarılı bir şekilde kör ettiğini iddia etti.

Nisan 2018’de yayımlanan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) raporunda, "Yüksek güçlü lazerler, güneş panelleri gibi kritik uydu bileşenlerine zarar vermek veya bozmak için kullanılabilir. Lazerler, uydulardaki kritik görev sensörlerini geçici olarak devre dışı bırakabilir veya kalıcı olarak körleştirmek için de kullanılabilir." ifadelerine yer verildi.

ELEKTROMANYETİK FIRLATMA SİSTEMİ DE GÖRÜNTÜLENDİ

Bhat ayrıca, Çin'deki egzotik silah sistemleri için kullanılan ve Sincan'daki bir elektromanyetik atım tesisi dâhil, diğer tesislerin yerlerini de açıkladı.

Konumun uzaydan alınan fotoğrafları üste elektromanyetik fırlatma sistemi (EMP) simülatörü alanını da gösteriyor.