Çin'in kripto para yasağı, birçok ülkenin enerji ihtiyacını karşılayacak tasarrufu getirdi

Hazırlanan yeni bir rapor, Çin'in kripto para yasağının Finlandiya, Şili, Belçika ve Filipinler gibi birçok ülkenin enerji ihtiyacını karşılayacak tasarrufu beraberinde getirdiğini ortaya koydu. Yasağın aynı zamanda, ülkedeki karbon emisyonunu önemli oranda azalttığı kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Çin, kısa bir süre önce kendi sınırları içerisinde yapılacak tüm kripto para alım-satım işlemlerini resmi olarak yasakladığını açıkladı. Ülke hükümeti ayrıca, kripto para madenciliği faaliyetleri yürüten platformlar için de kuralları oldukça yüksek oranda sıkılaştırdı. Kripto paraların toplumsal düzen için bir tehdit oluşturduğuna işaret eden hükümet, sanal para alım-satım işlemi yapan herkesin yasa dışı bir finansal aktivite gerçekleştirmiş olarak kabul edileceğini duyurdu.

Aksam.com.tr'nin Interesting Engineering'den aktardığı habere göre; hazırlanan yeni bir rapor, Çin'in kripto para yasağının hızla Finlandiya, Şili, Belçika ve Filipinler gibi birçok ülkenin enerji ihtiyacını karşılayacak tasarrufu beraberinde getirdiğini ortaya koydu. 2021 yılı başlarından beri Çin, kripto para kullanımı ve madenciliğini önlemeye yönelik politikaları konusunda oldukça ısrarcıydı. Ülke hükümetinin resmi bir dijital para birimi çıkarmaya yönelik hedefleri olduğu iddia edilse de son dönemlerdeki gelişmeler, ana hedefin elektrik enerjisini verimli kullanmak olduğuna işaret etmişti.

Bununla birlikte; Çin, son dönemlerde kronik bir kömür kıtlığı yaşıyordu. Ülkenin enerji ihtiyacının da büyük ölçüde kömürden sağlandığı biliniyordu. Fakat Çin'in, iki haftalık enerji ihtiyacını karşılayabilecek kadar stoku kaldığı bildirilmişti. Ülkedeki fabrikaların ise ürün stokunun azalmasına bağlı olarak daha fazla elektrik enerjisine ihtiyaç duymaya başladığı dile getirilmişti.

ÇİN'DEKİ 23 İLDEN 20'Sİ, CİDDİ BİR ELEKTRİK KESİNTİSİ PROBLEMİ İLE KARŞI KARŞIYA

Paylaşılan son haberler de Çin'deki 23 ilden 20'sinin; fabrikalarda çalışma saatlerinin düşürülmesine, mağazaların mumlarla aydınlatılmasına ve bazı bölgelerde mobil ağların arızalanmasına neden olan bir elektrik kesintisi problemi ile karşı karşıya olduğuna işaret etmişti.

Diğer yandan; kripto para alım-satım ve madencilik işlemleri, ülkedeki toplam enerji tüketiminin yalnızca yüzde 1.1'ine karşılık geliyordu. Fakat Temmuz ayında Rystad Energy tarafından yayınlanan bir rapor; söz konusu yüzde 1.1'in, 86 TWh gücünde elektrik enerjisine tekabül ettiğini ortaya koymuştu. Bu rakamın ise Finlandiya veya Şili gibi ülkelerin bir yılda tükettiği enerji miktarına ve dünyanın en az elektrik tüketimi gerçekleştiren 84 ülkesinin 1 yıllık toplam enerji ihtiyacına karşılık geldiği bildirildi.

Rystad ayrıca, Çin'in enerji ihtiyacının yüzde 63'ünün kömürden sağlandığını ve 2020'de dünyada çıkarılan tüm Bitcoin'lerin yüzde 65'inin, Çin sınırları içerisinde üretildiğini kaydetti. Bu da söz konusu Bitcoin'lerin yüzde 40'ının, kömür kaynaklı enerji tükettiği anlamına geliyordu. Bu nedenle; Çin'deki kripto para madenciliği operasyonları, 57 metrik ton karbon emisyonundan sorumluydu. Çin'in, 2060 yılına kadar karbon nötr bir ülke olma sözü verdiği de biliniyordu. Uzmanlar, bu yüzden getirilen kripto para yasağının önemli bir enerji tasarrufu doğurduğuna ve Çin'in karbon nötr hedefini hayata geçirmesine destek olduğuna işaret etti.