Çin'in keşif aracı, Ay yüzeyinde su buldu

Çin, “Chang'e-5” isimli Ay keşif aracının Ay yüzeyinde suyun varlığına ilişkin kanıt bulduğunu açıkladı. Dünyaca ünlü uzay ajansı NASA da daha önce, Ay'da suyun varlığını uzaktan doğrulamıştı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Çin, "Chang'e-5" isimli Ay keşif aracının Ay yüzeyinde su bulduğunu açıkladı. Söz konusu gelişme, yeni bir ilke işaret etti. Yaşanan gelişme ile ilk kez bilim insanları, Dünya'nın uydusunda suyun varlığına ilişkin sahada kanıt bulmuş oldu. 'Science Advances'ta yayınlanan çalışmada Çinli araştırmacılar; keşif aracının, su molekülleri ve H2O'ya kimyasal olarak oldukça yakın olan hidroksil belirtileri tespit ettiğini belirtti.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; "Chang'e-5", iniş alanı yakınında regolit bileşimini analiz edebilmek için bir görüngeölçer kullandı. Bunun üzerine, Ay yüzeyindeki toprağın çoğunun milyonda 120 parçadan daha az su konsantrasyonuna sahip olduğu ve bu durumun, Ay yüzeyini Dünya'dan çok daha kuru bir hale getirdiği tespit edildi.

NASA DA 2018'DE AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan; Çinli bilim insanları, yüzeydeki su moleküllerinin çoğunun "güneş rüzgarı implantasyonu" adı verilen bir süreçle Ay'a geldiğine inanıyor. Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların, hidrojen atomlarını Ay yüzeyine sürüklediği ve daha sonra bu atomların, su ve hidroksil oluşturmak üzere oksijenle bağlandığı düşünülüyor.

NASA'nın da 2018'de bir kızılötesi teleskop kullanarak Ay'ın Güneş gören yüzeylerinde su kanıtı bulduğunu açıkladığı biliniyor. Onlarca yıldır bilim insanları, kısıtlı atmosferi nedeniyle Ay'ın tamamen kurak olduğuna inanıyor. Atmosfer olmadan su moleküllerini, Güneş'in sert radyasyonundan koruyacak hiçbir şey olmadığı düşünülüyor. Fakat yeni bulgular, tüm bunların aksine işaret ediyor.