Çin, kişisel verileri koruma kanununu yeniledi

Sık sık veri güvenliği ve gizliliğini ihlal ettiğine ilişkin iddialarla gündeme gelen Çin, kişisel verileri koruma kanununu yeniledi. Yeni kanunun, teknoloji şirketlerinin müşterilere ilişkin topladığı verilerdeki kamu otoritesi kontrolünü sıkılaştırdığı kaydedildi.

AA

Çin'de onaylanan yeni kişisel verileri koruma kanunu, teknoloji şirketlerinin müşterilere ilişkin topladığı verilerdeki kamu kontrolünü sıkılaştırıyor. Şirketlerin, verileri müşteri bilgisi veya izni olmadan kötüye kullanmasını ve üçüncü taraflara satmasını engelleyen düzenleme; 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Paylaşılan detaylara göre; kanun, şirketlerin hangi bilgileri toplayabileceğine ve bunların nasıl saklanması gerektiğine ilişkin standartlar belirleyerek kamu otoritesinin denetimini güçlendiriyor.

Kanunun henüz tam metni yayımlanmasa da önceki taslaklarda, verilerin başka şirketlere satılabilmesi için müşteri izni gerektiren düzenlemelerin de yer aldığı biliniyor.

KANUN, HÜKÜMETİN VERİLERE ERİŞİMİNİ SINIRLAMA KONUSUNA DAİR BİLGİ İÇERMİYOR

Diğer yandan; ülkedeki yeni kişisel verileri koruma kanunu, müşteri verilerinin toplanmasını ve işlenmesini sınırlayan "Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR)" ile benzerlik gösteriyor. Ancak Batı ülkelerindeki kanunların aksine Çin'deki kanun, iktidar partisinin veya hükümetin kişisel verilere erişimini sınırlama konusuna dair herhangi bir bilgi içermiyor.

İktidardaki Komünist Parti, daha önce çıkardığı anti-tekel yasası ve diğer düzenlemelerle teknoloji şirketleri üzerindeki kontrolü artıracağının sinyalini vermişti. Yeni yasal düzenlemelerin ardından, e-ticaret şirketi "Alibaba" ile sosyal medya ve oyun şirketi "Tencent" gibi firmaların hisse senedi fiyatları düşmüştü.

Nisan ayında Alibaba, rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle 2,8 milyar dolarlık rekor bir para cezasına çarptırılmıştı.