Çin, 16 yaş altındaki çocukların canlı yayın yapmalarını yasakladı

Kısa bir süre önce çocukların teknoloji kullanımına yönelik iki yeni kısıtlama getiren Çin, 16 yaş altı çocukların canlı yayın yapmalarını resmi olarak yasakladı. Getirilen kısıtlama kapsamında çocukların, ülke genelinde kullanılan özel bir kimlik sistemiyle denetleneceği belirtildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Kısa bir süre önce kripto para işlemlerini ülke genelinde yasaklayan ve çocukların teknoloji kullanımına yönelik iki yeni kısıtlama getiren Çin, 16 yaş altı çocukların canlı yayın yapmalarını yasakladı. Yeni sınırlama, 10 yıllık bir sürece yayılması planlanan 'Çocukların Gelişimi' isimli bir plan çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi tarafından getirildi. Plan kapsamında yapılan kısıtlamaların, çocukların çevrim içi ortamlarda harcadıkları zaman ve parayı limitlemeyi hedeflediği kaydedildi.

Aksam.com.tr'nin TechSpot'tan aktardığı habere göre; getirilen kısıtlama kapsamında Çin'de hizmet veren sosyal platformlar, 16 yaşının altındaki çocukların yayıncı olarak kayıt olmalarını yasakladı. Çocukların, ülke genelinde kullanılan ve gelişimlerinin yönetileceği özel bir kimlik sistemiyle denetleneceği kaydedildi. Bu sayede, getirilen kısıtlamayı delmenin mümkün olmayacağının da altı çizildi.

Yaşanan gelişmeler sonrası; Çin merkezli oyun geliştiricileri Tencent ve NetEase, kararın açıklanmasına bağlı olarak toplamda 60 milyar doların üzerinde değer kaybetti.

ÇİN, EYLÜL AYINDA ÇOCUKLARIN OYUN OYNAMA SÜRELERİNE VE TİKTOK KULLANIMINA DA KISITLAMA GETİRMİŞTİ

Öte yandan; Çin, Eylül ayı başlarında 14 yaş altındaki kullanıcıların oyun oynama sürelerine de kısıtlama getirmişti. Söz konusu kullanıcıların; Cuma, Cumartesi, Pazar günleri ve resmi tatillerde saat 20.00 ve 21.00 arasında haftada yalnızca 3 saat boyunca video-oyunu oynayabileceği kaydedilmişti. Daha önce çocuklar, günde 90 dakikaya ve tatillerde 3 saate kadar oyun oynayabiliyorlardı. Yasal otoriteler, kural değişikliğinin oyun bağımlılığıyla mücadele için yapıldığına işaret etmişti.

TikTok'un çatı şirketi ByteDance ise platformun Çin'deki versiyonu olan Douyin'de kullanıma sunduğu yeni bir 'Gençlik Modu' ile 14 yaşının altındaki kullanıcıların uygulamada geçirdikleri süreyi günde 40 dakika ile sınırlandırmıştı. 14 yaşının altında olduğu doğrulanan tüm kullanıcıların, otomatik olarak söz konusu moda geçiş yapacağı kaydedilmişti.

Bununla birlikte; Çin'deki çocuk kullanıcıların, artık Douyin'e 22.00 ve 06.00 saatleri arasında erişim sağlayamayacağı dile getirilmişti. Alınan önlemlerin, yalnızca gerçek adlarını ve yaşlarını bildiren kullanıcılar için geçerli olacağı ifade edilmişti. Bu nedenle Douyin, ebeveynlerden çocuklarına ilişkin gerçek bilgileri kaydetmelerini talep etmişti. ByteDance ayrıca; Douyin'e bilim, sanat tarihi ve tarih gibi eğitici konularda daha fazla içerik eklemeye başlamıştı.