Bozdoğan başarmıştı! Gökdoğan füzesinin ilk testi ekimde

Tuz Gölü'nde roket yarışı! TEKNOFEST 2021 Roket Yarışları'nı izleyen Sanayi Bakanı Varank, Bozdağan'ın ardından 65 kilometre menzilli hava-hava füzesi Gökdoğan'ın da ekim ayında F-16'lardan testinin gerçekleştirileceğini söyledi.

TEKNOFEST 2021 kapsamında Tuz Gölü'nde düzenlenen Roket Yarışları devam ediyor. ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde düzenlenen ve 12 Eylül'e kadar sürecek yarışlar kapsamında dün 13 takım tarafından orta irtifa (10 bin fit) ve zorlu görev (Kademeli Roket) atışları yapıldı. Yarışların dünkü bölümüne Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da katıldı. Takımları ziyaret ettikte sonra atış alanında, ROKETSAN standını gezip, roketlere ilişkin bilgi alan Bakan Varank, Bozdoğan hava-hava füzesinin ilk testini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paylaştığını anımsatarak, "Normal şartlarda füzeleri uçaktan ilk attığınızda bir hedef vurması beklenmez ama ilk testinde başarılı oldu. İnşallah Gökdoğan da görüş ötesi dediğimiz 65 kilometre menzilli hava-hava füzemiz, bunun da testi ekimden öteye gitmez. Ekimde bunun F-16'larımızdan testi gerçekleştirilecek" dedi.

EN ÖNEMLİ OYUNCUYUZ

Savunma sanayiine dikkat çeken Varank, şunları kaydetti: "Bu yarışmaları niye düzenliyoruz? 'Buradaki gençlerimiz gerçek roket tasarımında çalışsınlar' diye. Savunma sanayii ihracatı müthiş bir ivme kazandı. Bundan 7-8 sene önce 'Türkiye İHA ihraç edecek' desek kimse inanmazdı ama şu anda bu ligdeki en önemli oyuncu Türkiye."

GENÇLERİN İÇİNDEKİ TEKNOLOJİ ATEŞİNİ TUTUŞTURUYORUZ

Öğrencilerden geliştirdikleri roketlere ilişkin bilgi alan Sanayi Bakanı Varank, TEKNOFEST'in, dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali olduğunu söyledi. Bakan Varank, TEKNOFEST ile gençlerin içindeki teknoloji ateşini tutuşturmaya çalıştıklarını belirterek, "Artık eylül ayının teknolojiyle anılmasını istiyoruz. Türkiye'de eylül ayı teknoloji ayı diyoruz. Gençlere yatırım yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.