Böyle başladı... Selçuk Bayraktar: Drone'lar bile ortada yokken İHA için çalıştık

Selçuk Bayraktar: “16 yıl önce maket uçaklara benzeyen ama kendi uçabilen teknolojiyle yola çıktık. 10 yıl sonrasının teknolojisini çalıştık.”

Baykar Teknoloji Lideri ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, CNNTürk'te tarihi hamleyi anlattı:

İLK İHA: "16 yıl önce drone'lar bile ortada yokken maket uçaklara benzeyen ama kendi uçabilen teknolojiyle yola çıktık. Gece gündüz çalıştık Türkiye'nin ilk İHA'sını yapmak için. 2003-2004 yıllarında ağabeyimle başladık. Dünyada belki 10 yıl sonrasının teknolojisine çalışıyoruz. Bir büroktat bana 'Yabancılara yetişmemiz mümkün değil' deyip, vazgeçmemizi önerdi."

TB2 REKOR KIRDI: "2005'te Minia, 2007'de Minia ilk defa TSK'ya teslim edildi, Türkiye'nin de ilk İHA'sıydı, envantere girebilmiş ilk İHA'ydı. Bunların hepsi robot uçak. Sonra, Malazgirt Helikopter var, o proje maalesef öldürüldü. Sonra Bayraktar TB-1 2009'da. Ama TB-1 envantere hiç girmedi. Bayraktar TB-2 İHA olarak ilk defa envantere 2014'te girdi, 27 bin fite çıkarak irtifa rekorları kırdı."

6 TONLUK SİHA: "Ekibimizin büyük tecrübesi yok ama dünyada sadece 3 ülkenin yapabildiği 6 tonluk SİHA'yı yapıyor."

UÇAN ARABA: "Uçan araba geleceğin hayali. Şu an arabalarımızın büyük kısmında otomatik park etme özelliği var. Bu tümüyle otomatikleşecek, sonra da uçmaya başlayacak. Akıllı arabayı uçuracak teknolojiye çalışıyoruz. Her bir uçan araba kişisel uçak gibi olacak.