Blue Origin, Ay'a iniş görevini SpaceX'e teslim eden NASA'ya dava açtı

Jeff Bezos'un kurucusu olduğu uzay taşımacılığı şirketi Blue Origin, Ay'a iniş aracını temin görevini 2.9 milyar dolarlık bir anlaşma ile SpaceX'e teslim eden NASA'ya dava açtı. Şirket, dava dosyasında NASA ve SpaceX arasındaki anlaşmanın adil olmadığına işaret etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Jeff Bezos'un kurucusu olduğu ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketi Blue Origin, Ay'a iniş aracını temin etme görevini 2.9 milyar dolarlık bir anlaşma ile Elon Musk liderliğindeki SpaceX'e teslim eden NASA'ya dava açtı. Şirket, dava dosyasında NASA ve SpaceX arasındaki anlaşmanın adil olmadığına işaret etti.

Aksam.com.tr'nin The Verge'ten aktardığı habere göre; NASA, açılan davaya ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapmadı. Dünyaca ünlü uzay ajansının, davada yer alan iddiaları inceleyerek 12 Ekim'e kadar cevap vermesi gerektiği belirtildi. Mahkemenin Blue Origin'i haklı görmesi durumunda, 2024 yılında gerçekleşmesi planlanan ve insanlığı 1972 yılından bu yana ilk kez Ay'a götürecek olan Artemis programının da ertelenebileceği tahmin edildi.

NE OLMUŞTU?

Diğer yandan; NASA, insanlığı tekrar Ay'a götürecek olan Artemis programı kapsamında iniş aracının geliştirilmesi için açtığı ihaleyi büyük şirketlerin teklifine sunmuştu. İhalede yer alan şirketler arasında; SpaceX, Blue Origin, Dynetics ve Boeing de yer alıyordu. Dünyaca ünlü uzay ajansı, rekabeti artırmak ve alternatif yaratmak için iki şirket seçeceğini belirtse de Blue Origin'in 5.9 milyar dolarlık teklifini reddetmiş ve SpaceX ile 2.9 milyar dolarlık bir anlaşmaya varmıştı. Starship'in yeniden kullanılabilir yapısının alınan kararda etkili olduğu ifade edilmişti.

Bezos ise bunun üzerine NASA'nın yasa dışı bir biçimde ve uygunsuz şekilde teklif değerlendirdiğine işaret etmişti. Şirket CEO'su, daha önce de NASA'ya dava açarak federal mahkemeye gitmişti. Açılan ilk davada mahkeme, Bezos'un iddialarını reddetmiş ve NASA'nın istediği sayıda şirketle anlaşma hakkı olduğunu dile getirmişti.

Yaşanan gelişmeler sonrası Bezos, sözleşmenin yeniden değerlendirilmesi için NASA'ya ikinci bir teklifte bulunmuştu. NASA'nın Bezos'u tekrar reddetmesi üzerine Blue Origin, NASA ve SpaceX arasındaki anlaşmada temel sorunlar bulunduğu gerekçesiyle ikinci kez mahkemeye başvurmuştu ve anlaşmanın haksız rekabete yol açtığını belirtmişti.