Biyometrik veriler izinsiz toplandı: O eyalet, Meta'ya dava açtı

ABD'nin Teksas eyaleti, geçen yıl kullanımdan kaldırılan yüz tanıma sistemi nedeniyle teknoloji devi Meta'ya dava açtı. Dava dosyasında, şirketin onay almadan biyometrik veri topladığı ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Teksas Başsavcısı Ken Paxton, milyonlarca Teksaslının biyometrik verilerini izinsiz topladığı gerekçesiyle teknoloji devi Meta'ya dava açtı. Facebook, söz konusu yüz tanıma sistemini geçen yıl kullanımdan kaldırmıştı. Teknoloji, platformda fotoğrafları taramak ve fotoğrafta yer alan kullanıcıları otomatik olarak etiketlemek için yüz tanımak amacıyla kullanılan 'Etiket Önerileri' özelliğinin bir parçasıydı.

Fakat geçen yılın Kasım ayında Meta, yüz tanıma teknolojisinin gelecekte yasal olarak nasıl düzenleneceği konusundaki belirsizliği gerekçe göstererek sistemi kapatmıştı. Şirket, bundan 1 yıl önce de bir Illionis gizlilik yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle 650 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı. Söz konusu yasa, kullanıcıların biyometrik verilerini toplamadan önce şirketlerin açık onay almasını gerektiriyordu.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; Illionis davasının sonucunun açıklanmasının ardından Teksas, Meta'ya bir sivil mahkeme celbi gönderdi. Eyalet, dava kapsamında Meta'dan yüz milyarlarca dolar para cezası istedi. Konuya ilişkin hazırlanan Teksas yasasının, ihlal başına 25 bin dolara kadar para cezası ödenmesini şart koştuğu biliniyordu. Başsavcının hazırladığı mahkeme dosyasına göre; 2021 yılı boyunca en az 20 milyon Teksaslı, Facebook kullandı.

TEKSAS, 2020'DE GOOGLE'A DA DAVA AÇMIŞTI

Diğer yandan; başsavcı Paxton, açıklamasında Facebook'un artık yetişkin kullanıcılar ve çocuklardan faydalanarak kar elde etme amacıyla kişilerin güvenliğini tehlikeye atamayacağına işaret etti. Büyük teknoloji şirketlerinin aldatıcı uygulamalarına son verilmesi gerektiğini belirten Paxton, Teksaslıların mahremiyeti ve güvenliği için savaşmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. Konuya ilişkin açıklama yapan bir Meta sözcüsü ise iddiaların asılsız olduğunu ve kendilerini şiddetle savunacaklarını dile getirdi.

Paxton, 2020 yılında Google'a da birden fazla eyaletin dahil olduğu bir dava açmıştı. Google ise Ocak ayında davayla ilgilenen yargıçtan davanın reddini talep etmişti.