Biyolojik kömür, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayabilir

Yeni bir çalışma; kentsel atıklar, tarımsal atıklar ve orman atıklarının ısıtılmasıyla elde edilen biyolojik kömürün, iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynayabileceğini ortaya koydu. Atmosferdeki karbonu etkili bir şekilde toprağa çeken biyolojik kömürün, karbonu binlerce yıla kadar toprakta hapsedebildiği ve depolayabildiği kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Kısa bir süre önce yapılan yeni bir çalışma; kentsel atıklar, tarımsal atıklar ve orman atıklarının ısıtılmasıyla elde edilen biyolojik kömürün, atmosferdeki karbonu etkili bir şekilde toprağa çekebildiğini ve yüzlerce yıldan binlerce yıla kadar toprakta hapsederek depolayabildiğini ortaya koydu. Biyolojik kömürün, bu şekilde iklim değişikliğini yavaşlatmada önemli bir rol oynayabileceği ve küresel ısınmayla mücadeleye katkı sağlayabileceği kaydedildi.

Aksam.com.tr'nin Scitechdaily'den aktardığı habere göre; araştırma ekibinde yer alan Profesör Stephen Joseph, biyolojik kömürün toprakta yüzde 20'ye kadar organik karbon oluşumuna yardımcı olduğuna işaret etti. Ortalamada bu oranın, yüzde 3.8 seviyesinde olduğu bildirildi.

Biyolojik kömürün ayrıca, topraktan salınan azot oksit oranını da yüzde 12 ile yüzde 50 aralığında azaltabildiği dile getirildi. Yapılan çalışmanın, ilk kez biyolojik kömürün bir bitkinin kök bölgesini nasıl geliştirdiğini detaylandırdığının da altı çizildi.

BİYOLOJİK KÖMÜR, TOPRAK VERİMLİLİĞİNİ DE ARTIRIYOR

Paylaşılan diğer bilgilere göre; biyolojik kömür, oksijensiz bir ortamda üretiliyor. Toprağın içine entegre edilen malzeme, karbonu atmosferden uzaklaştırırken toprak verimliliğini de artırıyor. Bilim insanları; biyolojik kömürün, 2050 yılına kadar tüm dünyada yılda 300 milyon ila 660 milyon ton aralığında karbondioksiti azaltabileceğine işaret ediyor.