Bitki takip için İHA, yerli robotik kol

Türkiye'de girişimcilik kültürü sağlanan desteklerle liselere kadar yayıldı. Liseli gençlerin geliştirdiği projeler arasında bitki gelişimini takip eden insansız hava aracı, koku oluşumunu önleyen krem, yerli robotik kol gibi pek çok inovatif girişim bulunuyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İstanbul Genç Girişimciler Kurulu'nun İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirdiği "TOBB Projektör" projesinin üçüncüsü bu yıl gerçekleştirildi. Araştıran, üreten gençlere destek olup liselerde girişimcilik kültürünün gelişmesini amaçlayan yarışmaya toplam 1017 başvuru yapıldı ve bunlardan 60'ı finale kaldı. Finalist 60 proje arasından dereceye giren 10 projenin ödülleri Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

İLAÇLAMA DA YAPIYOR

Zeytinburnu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; bitkileri yetişme dönemi boyunca izleyip değerlendiren ve ihtiyaç anında gerekli müdahaleyi gerçekleştirebilen insansız hava aracı Airfarmbot Projesi ile yarışmanın birincisi oldu. Airfarmbot tarım drone'undaki kameralar sayesinde alınan görüntüler işlenerek, mahsulün büyüme aşamaları, mahsulün sağlığı ve toprak varyasyonları hakkında gerçek zamanlı bilgi edinilmesi sağlanıyor. Aynı zamanda sahip olduğu sıvı tankı sayesinde, zirai ilaçlama işlemlerini daha verimli ve insan sağlığına zarar vermeden uygulayabiliyor.

KOKUYU ÖNLEYEN KREM

İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hayata geçirdiği Nozon Projesi adlı projede ikincilik ödülünü aldı. Rabio takımı tarafından okulun kimya atölyesinde üretilen krem terlemeyi durdurmadan, kötü kokuların oluşmasını önlüyor. Cilt tarafından kolayca emilen ve koltuk altının bakımını sağlayan kremin etiketleme ve ambalajlama çalışmaları da yapıldı. Özel Oğuzkaan Koleji RKM Takımı'nın "Üretimdeki İstihdamı Parmağınla Yönet Projesi" yarışmada üçüncülükle ödüllendirildi. Yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojisiyle donatılmış, el üzerindeki eklem bölgelerini tanımlayarak hareket eden yerli ve milli bir robotik kol geliştiren liseliler bu robotik kol sayesinde engellilerin iş hayatında daha aktif ve bağımsız olmalarımı hedefliyor.

İnsansız hava aracı Airfarmbot Projesi yarışmanın birincisi olurken, kimya atölyesinde üretilen kötü kokuların oluşmasını önleyen Nozon Projesi ikincilik ödülünü aldı. Üretimdeki İstihdamı Parmağınla Yönet Projesi ise yarışmada üçüncülükle ödüllendirildi.

240 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLDİ

Projelerde yer alan toplam 240 öğrenciye İstanbul Sanayi Odası'nda 'Girişimcilik Eğitimi ve Deneyim Paylaşımı' sertifikalı eğitimler verildi. Şampiyon öğrenciler ve öğretmenlerinden oluşan Airfarmbot takımının ödül ve madalyalarını; İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer Avcı ile TOBB İGGK İcra Kurulu Başkanı Hasan Bünül birlikte verdi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer Avcı, törende yaptığı konuşmada girişimcilik kültürünü öğrencilere kazandırarak, düşünen, araştıran, analiz eden ve üreten bir nesil oluşmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

10 PROJEYE YATIRIM SÖZÜ

Finalist 3 projeye para ödülü verilirken, ayrıca ilk 10 projenin de ticarileşmesi için destek sözü verildi. İstanbul'u girişimcilik alanında üst lige taşımak ve Türkiye'yi girişimcilik alanında cazibe merkezi haline getirmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirten, TOBB İstanbul Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Hasan Bünül şunları kaydetti: "Türkiye'nin üreten ve ihracat yapan genç girişimcilere ihtiyacı var. Bize de bu süreçte bu toprakların yetiştirdiği pırıl pırıl gençlerin yanında olmak ve onları desteklemek düşüyor. Bu kapsamda düzenlediğimiz projektör projesine dahil olan liseli gençlerin girişimcilik süreçlerini desteklemeye devam edeceğiz."