TM Dijital Haber Merkezi
Son yıllarda, insanlar Mavi Ay ismini iki farklı türde ay için kullanıyorlar. Birisi, bir takvim ayında yaşanan iki dolunaydan ikincisi; diğeri ise bir mevsimde yaşanan dört dolunayın üçüncüsüdür.
2018 yılında iki Mavi Ay yaşandı; biri 31 Ocak, diğeri ise 31 Mart. Her ikisi de, tek bir takvim ayı içinde kalan iki dolunayın ikincisiydi.
Mavi Ay’ların yalnızca ismi mavidir. Bir sonraki Mavi Ay'ın da sadece adında "mavi" olacak, ancak bunun için kurallar biraz farklı. 18 Mayıs 2019 tarihli Mavi Ay, mevsimlik bir Mavi Ay; yani bir mevsimde yaşanan dört dolunayın üçüncüsü olacak.
PEKİ, İSMİ NEDEN MAVİ AY?
Mavi Ay olarak nitelendirilen bu Ay'da, Ay mavi olmaz. Güneş takvimi içerisinde gerçekleşen 13. dolunay evresine verilen geleneksel bir addır.
12 aylık güneş takviminde gerçekleşen 13. dolunay, yani bir ay içerisinde görülen 2. dolunay oluyor.
Adını, İngilizce’de eski bir terim olan ve “ihanet eden” anlamına gelen “belewe” sözcüğünün zaman içerisinde “blue” yani mavi sözcüğüne dönüşmesinden alan bu kültürel olgu, bir yılda 12 dolunay beklenirken gerçekleşen 13. dolunayın takvime “ihanet” ettiğine gönderme yapar.
Sky&Telescope dergisinin Mart 1946 sayısı, genel kabul gören gerçek tanımı alıp (yanlış anlayarak) bir ayda gerçekleşen ikinci dolunaya ilgi çekmek üzere “Mavi Ay” demiştir.
AY HİÇ MAVİ GÖRÜNMEZ Mİ?
Ay ancak çok özel durumlarda, yanardağ patlamaları gibi yeryüzünün atmosferinin parçacık yoğunluk, boyut ve yapısını kısa sürelerle değiştiren doğa olayları sonrası “mavimsi” bir renkte görülebilir.
Bu arada, 18 Mayıs’ta göreceğiniz Ay mavi görünmeyecek. Sosyal mecralarda göreceğiniz fotoğraflardaki mavi renkli aylar, özel mavi kamera filtreleri kullanılarak veya Photoshop gibi bir programdan geçirilmiş olduğundan mavi olacaktır.
Örneğin haberimizde kullanılan ve hızlı hareket eden bulutlar arasındaki ayın bu fotoğrafı, Jv Noriega tarafından özel filtreler kullanılarak oluşturuldu.