Bir günde iki deney

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ‘kapalı sistemler için yaşam destek ünitesi geliştirilmesi' ve ‘gen düzenleme verimliliğinin araştırılması' deneylerini yaptı.

Gezeravcı, deneylerine, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOP HYTE" ile başlamıştı.

İLK ÇALIŞMA 'UZMAN' PROJESİNE

Türk astronot Alper Gezeravcı, dün uzay görevi için mikroalg yaşam destek üniteleri alanında Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu'nun sorumluluğundaki 'UzMAn' deneyini yaptı. Bu deneyle, dünyada zorlu koşullara adapte olan mikroalg türlerinin yerçekimsiz koşullar altında büyüme ve dayanıklılık testlerinin gerçekleştirilmesi, metabolik değişikliklerinin incelenmesi, karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi için kapalı sistemlere yaşam destek ünitesi geliştirilmesi hedefleniyor.

İKİNCİSİ GEN ARAŞTIRMASI

Gezeravcı'nın dün yaptığı ikinci deney ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Tuğçe Celayir'in proje yöneticisi olduğu mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR-GEM, gen düzenleme verimliliğinin araştırılması oldu. Deneyle, biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin iskeleti olan bitkilerin, uzay görevi sırasında meydana gelen, biyolojik olan ve olmayan stresler karşısındaki savunma mekanizmalarının anlaşılması ve geliştirilmesine yönelik moleküler biyolojinin modern gen düzenleme tekniklerinden CRISPR'nin mikro yerçekimi ortamda bitkiler üzerindeki etkinliğinin araştırılması amaçlanıyor.