Bir dönemlerin efsanesi LimeWire geri dönüyor: NFT pazar yeri olacak

Bir dönemlerin en popüler dosya paylaşma ve müzik indirme platformlarından biri olan LimeWire, Mayıs ayında NFT pazar yeri olarak geri dönüyor. Platformda satışa sunulacak olan NFT'lerin, müzik endüstrisi odaklı olacağı ifade ediliyor.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Bir dönemlerin en popüler müzik indirme platformlarından biri olan ve 10 yıldan uzun bir süre önce kapatılan LimeWire, Mayıs ayında müzik odaklı bir NFT pazar yeri olarak tekrar hizmete girecek. Orijinal LimeWire ekibiyle herhangi bir bağlantısı olmayan platform, çoğu NFT pazar yerinin aksine alım-satımlarda ABD doları ile ödeme kabul edecek. Platform ayrıca, Ethereum ve Bitcoin ile yapılan ödeme işlemlerini de destekleyecek. Fakat 2022 yılı sonlarına doğru LimeWire, kendi dijital para birimini piyasaya sürecek.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; başlangıçta LimeWire, yüksek profilli müzisyenlerle iş birlikleri yapmayı hedefleyecek. Platform yöneticileri; sanatçılar ve kullanıcılar için NFT pazarının kripto paraya ilişkin mevcut teknik gereksinimleri olmadan dijital koleksiyonlar oluşturabilecekleri, satabilecekler veya satın alabilecekleri bir pazar yeri oluşturmayı amaçlayacak.

Platformdaki müzik odaklı NFT'ler arasında; sahne arkası içerikler, canlı versiyonlar, sınırlı sürümler, dijital ürünler, özel şarkılar, sanat eserleri ve müzik deneyimleri veya bu içeriklere erken erişim fırsatları da yer alacak.

LIMEWIRE, MAHKEME KARARIYLA KAPATILMIŞTI

Öte yandan; LimeWire, 2000'li yıllarda yasa dışı olarak ücretsiz müzik indirmek için yoğun bir biçimde kullanılan platformlardan biriydi. Platformun, aylık yaklaşık 50 milyon kullanıcısı bulunuyordu. BitTorrent ve Napster, platformun en popüler rakipleri arasında yer alıyordu. Fakat platform, Amerika'da korsan müzik üretimine ilişkin iddialarla karşı karşıya kalmış ve mahkemeye verilmişti.

2010 yılında bir federal mahkeme, telif haklarını geniş çapta ihlal ettiği gerekçesiyle LimeWire'ın kalıcı olarak kapatılmasına hükmetti. Bu gelişmeden 10 yıl sonra, Avusturyalı teknoloji girişimcisi iki kardeş Julian Zehetmayr ve Paul Zehetmayr, LimeWire'ın IP'sini ve tüm dijital haklarını satın aldı. İkili, daha sonra platformu bir NFT pazar yeri olarak yeniden kullanıma sunacağını açıkladı.