Bilim insanlarından ‘pahalı' öneri! Küresel ısınmanın çözümü elmas tozu

Küresel ısınmayı engellemek için araştırmalar yapan bilim insanları, her yıl atmosfere 5 milyon ton elmas tozu serpiştirmenin, dünyayı 1.6 santigrat derece soğutabileceğini savunuyor.

'Üç boyutlu iklim modeli' oluşturan bilim insanları, küresel ısınmaya çözüm bulmuş olabileceklerini duyurdu. Uzmanlar kükürt dioksitin yanı sıra, kireçtaşının ana maddesi olan kalsit, elmas ve alüminyumdan oluşan 7 bileşik üzerinde denemeler yaptı. Sonuçlar, elmas parçacıklarının radyasyonu yansıtmada en iyi olmasının yanı sıra havada uzun süre topaklanmadan kaldığını gösterdi.

GEZEGENİ 1.6 DERECE SOĞUTUYOR

Ayrıca elmasın, kükürt gibi asit yağmuru oluşturabilecek reaksiyonlara girmeyen bir bileşen olduğu düşünüldüğünden tercih sebebi olabileceği belirtildi. İklim bilimci Sandro Vattioni, kalıcı etki için her yıl stratosfere 5 milyon ton elmas tozunun fırlatılmasının gerektiğini, bunun da gezegeni 1,6 derece soğutabileceğini söyledi.

ELMAS, KÜKÜRTE GÖRE DAHA PAHALI

Vattioni, kükürtün, ısıyı hapsetme eğilimi nedeniyle ikinci en kötü seçenek olduğunu belirtti. Bazı bilim insanları, 2 bin 100 yılına kadar atmosfere her yıl elmas tozu püskürtülmesinin 200 trilyon dolar gerektireceğini, bunun da kükürt dioksit seçeneğinin 2 bin 400 katı maliyet oluşturacağından hareketle sülfür seçeneğinin daha verimli olacağını düşünüyor.

IŞINLARI YANSITARAK ISIYI DÜŞÜRECEK

Araştırmacılar, geçmişte volkanik duman ve parçacıkların atmosferi kaplayarak dünyanın soğumasına neden olmasından hareketle, stratosfere püskürtülecek elmas tozunun güneş ışınlarını yansıtarak ısıyı düşürebileceğini düşünüyor.