Bilim insanlarından müthiş keşif! Yeni bir dönemin kapısı açılıyor

Bilim insanları plastik atıkları parçalayabilen süper solucanlar keşfetti. Bu keşif, plastik geri dönüşümünde yeni bir dönemin kapısını açabilir.

AFP

Queensland Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, polistiren yiyebilen bir süper solucan türü keşfetti. Bu keşif, plastik geri dönüşümünde yeni bir dönemin kapısını açabilir.

Bilim insanları, ortak Zophobas morio 'süper solucanının' bağırsaklarındaki bakteriyel bir enzim sayesinde polistiren yiyebileceğini keşfettiler.

Kimya ve Moleküler Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Dr. Chris Rinke ve ekibi, üç haftalık bir süre boyunca, bazılarına polistiren köpüğü, bazılarına kepek ve diğerlerine açlık diyeti uygulayarak süper solucanları farklı diyetlerle besledi.

Dr Rinke, "Sadece polistirenden oluşan bir diyetle beslenen süper kurtların sadece hayatta kalmadığını, hatta marjinal kilo artışları olduğunu bulduk" dedi.

"Bu, solucanların, büyük olasılıkla bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebileceğini gösteriyor."

Uzun vadeli hedef, mekanik parçalama ve ardından enzimatik biyobozunma yoluyla geri dönüşüm tesislerinde plastik atıkları parçalayacak enzimler üretmek.

Dr Rinke, "Süper solucanlar, ağızlarıyla polistireni parçalayan ve ardından bağırsaklarındaki bakterilere besleyen mini geri dönüşüm tesisleri gibi" dedi.

Milli Hızlı Tren geliyor... Saatteki hızı 225 kilometreye çıkacak

Avrupa Parlamentosu onayladı! Artık satılmayacak

ASELSAN geliştirdi... Dron avcısı geliyor

Milli Muharip Uçak'ta yeni gelişme! O tarihte hazır

NASA'dan bir ilk! Tarih verdi...