Bilim insanları ilk kez bir kara deliğin görüntüsünü yayımladı

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı, Avrupa Komisyonu, Avrupa Araştırma Konseyi ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin öncülüğünde başlatılan Olay Ufku Teleskobu projesinde (EHT) bir kara delik ilk kez görüntülendi.

TM Dijital Haber Merkezi

Olay Ufku Teleskobu'nun (EHT) ilk sonuç toplantısı bugün dünya çapında birçok astrofizikçinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Messier 87 galaksisinin merkezinde bulunan kara deliğin gerçek fotoğrafı ilk kez yayımlandı.

Messier 87 Başak takımyıldızı yönünde yaklaşık 52 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan dev bir eliptik galaksidir. Charles Messier tarafından 18 Mart 1781 tarihinde keşfedilmiştir.

Olay Ufku Teleskobu, (EHT) yıllardır Samanyolu'nun kalbine bakıyor, galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara delik Sagittarius A'nın bulunduğu yerin fotoğrafını almaya çalışıyordu. Ancak bilim insanları, Messier 87  galaksisinin merkezinde bulunan kara deliğin gözlenmesinin daha kolay olabileceği kanısına vardı ve tüm enerjilerini bu kara deliğe yönlendirdi.

Sonuç olarak, dünyanın farklı yerlerinde 10’dan fazla teleskop ve 14 kurumun katılımı ile dünya çapında çalışan ve birbirine internetten bağlanarak dev bir sanal teleskop oluşturan tek tek gözlemevlerinden oluşan EHT, ilk karadeliğin gerçek fotoğrafını almayı başardı.

İşte o fotoğraf:

Messier 87 galaksisinin merkezinde bulunan kara deliğin gerçek fotoğrafı

Kara deliklerin kendileri görünmez çünkü tüm elektromanyetik radyasyonu emiyorlar, yani teleskoplarımızın hiçbiri  (radyo, X-ray, optik, gama-ışını teleskopları da dâhil) onları tespit edemez.

Ancak kara deliğin olay ufkunu görmek (ışığın artık kaçış hızına ulaşamayacağı bir kara deliğin dışındaki nokta) kolay olmasa da teorik olarak mümkün.