Bilim insanları geliştirdi! Twitter paylaşımlarından depresyonu tespit ediyor...

Bilim insanları, Twitter kullanıcılarının paylaşımlarından depresyonu tespit edebilen yeni bir algoritma geliştirdi. “IEEE Transactions on Affective Computing” dergisinde yayınlanan araştırma çalışması, Twitter odaklı algoritmanın oldukça yüksek başarı oranlarına sahip olduğuna işaret etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Bilim insanları, Twitter paylaşımlarından kullanıcıların depresyonda olup olmadığını tespit edebilen yeni bir algoritma geliştirdiklerini duyurdu. "IEEE Transactions on Affective Computing" dergisinde yayınlanan araştırma çalışması, Twitter odaklı algoritmanın başarı oranının neredeyse yüzde 90 seviyesinde olduğunu gösterdi. Söz konusu algoritmanın, biraz daha geliştirilerek sosyal medya platformlarındaki kullanıcıların zihinsel sağlığını takip etmek için kullanılabileceği dile getirildi.

Araştırma kapsamında toplanan verilerin rızaya dayalı olduğunun altı çizildi. Fakat uzmanlar, yeni algoritmanın ilerleyen yıllarda veri gizliliği ve güvenliğine ilişkin tartışmaları gündeme taşıyabileceğine dikkat çekti.

Aksam.com.tr'nin Independent.co.uk'den aktardığı habere göre, yeni algoritma; Twitter kullanıcılarının profil fotoğrafları, gönderilerdeki içerikler, paylaşım zamanları ve sosyal çevrelerinin de içlerinde bulunduğu 38 farklı veri noktasını analiz ederek değerlendirme yapıyor. Geliştirilen algoritmanın, binlerce Twitter kullanıcısının Twitter geçmişini içeren ve zihinsel sağlık durumunu gösteren 2 farklı veri tabanıyla eğitildiği belirtiliyor.

TWITTER'DAN TOPLANAN VERİLERİN YÜZDE 80'İ, ALGORİTMAYI EĞİTMEK İÇİN KULLANILDI

Paylaşılan diğer bilgilere göre; bilim insanları, veri tabanında bulunan verilerin yüzde 80'ini algoritmayı eğitmek için kullandı. Geri kalan veriler ise algoritmayı test etmek üzere saklı tutuldu. Algoritmanın daha önce hiç görmediği verilerle yapılan testler sonucunda yeni yazılımın, yüzde 89 oranında başarı gösterdiği tespit edildi. Bu oranın, 10 kullanıcıdan 9'una karşılık geldiğinin de altı çizildi.