Bilim insanları geliştirdi: İşte gizli göktaşlarını bulan yapay zeka

Bilim insanları, Antarktika'nın buzlu yüzeyinin altında donmuş halde gizlenen göktaşlarının yerlerini tahmin edebilen yeni bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Çalışmaya ilişkin araştırma, ‘Science Advances' isimli dergide yayınlandı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Belçika ve Hollandalı bilim insanları, Antarktika kıtasının buzlu yüzeyinin altında donmuş halde gizlenen göktaşlarının yerlerini tahmin edebilen yeni bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Çalışmaya ilişkin araştırma, 'Science Advances' isimli dergide yayınlandı. Araştırmacılar, gizlenen göktaşlarını ortaya çıkararak Güneş sisteminin kökeni ve evrimi üzerine daha fazla bilgi edinebileceklerine dikkat çekti.

Aksam.com.tr'nin Press News Agency'den aktardığı habere göre; proje ekibi, yapay zeka modelini uydu verileri ve Antarktika'nın mavi buz alanları hakkında edinilen verilerle eğitti. Böylece sistem, saklı halde olan göktaşlarını çok daha iyi tespit edebilir hale geldi.

Yapay zeka modeli, kıtada göktaşı açısından zengin olduğu tahmin edilen 600'ün üzerinde bölge belirledi. Bu bölgeler içerisinde, henüz keşfedilmemiş alanlar da bulunduğu dile getirildi. Bununla birlikte sistem, güncel olarak buz tabakalarının yüzeyinde yaklaşık 300 bin göktaşının bulunduğunu tahmin etti.

GÖKTAŞLARI, BAŞKA GEZEGENLERDEN GELEN DÜNYA DIŞI KAYAÇLAR OLARAK TANIMLANIYOR

Öte yandan; göktaşlarının, temel olarak başka gezegenlerden gelen Dünya dışı kayaçlar olduğu biliniyor. Bu kayaçlar, sıklıkla Dünya ile çarpışıyor. Fakat uzun süre korunabilen göktaşları, yıllar sonra kıtanın buzlu yüzeyinde keşfediliyor.