Bilim insanları, depresyonu tedavi eden yapay zeka tabanlı video oyunları geliştirdi

Bilim insanları; depresyonlu hastaları teşhis etmek, takip etmek ve tedavi etmek için yapay zeka tabanlı video oyunları kullanan özel bir platform geliştirdi. Platformdaki oyunların, nöropsikoloji disiplinini temel aldığı ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Birleşik Krallık merkezli zihin sağlığı şirketi Thymia; depresyonlu hastaları teşhis etmek, takip etmek ve tedavi etmek için yapay zeka tabanlı video oyunları kullanan özel bir platform geliştirdi. Platformdaki oyunların, nöropsikoloji disiplinini temel aldığı ifade edildi. Oyunların, zihin sağlığını değerlendirmek için hastaların mikro yüz ifadelerini ve konuşma kalıplarını analiz ettiği dile getirildi.

Aksam.com.tr'nin Beebom'dan aktardığı habere göre; Thymia, depresyon ve anksiyete gibi zihin sağlığına ilişkin problemleri değerlendirmek için güncel olarak kullanılan metotların, şüpheli olduğuna ve önyargılı sonuçlar verme eğilimi olan öznel anketlere dayandığına işaret etti. Klinik tedavi uzmanlarının, hastaları yerine idari işlere daha fazla vakit harcamaktan şikayet ettiklerinin de altı çizildi.

Thymia CEO'su ve kurucu ortağı Dr. Emilia Molimpakis, yaptığı resmi bir açıklamada mevcut sistemin birçok yönden kusurlu olduğunu, pratisyen hekimlerin yeterince zamanı olmadığını ve hasta randevuları arasında herhangi bir takip sistemi bulunmadığını dile getirdi. Molimpakis ayrıca, Thymia'nın doğru ve sağlam bir depresyon modeli oluşturmak için çeşitli veri türlerini kullanan ve nesnellik sunan ilk sistem olduğunu da sözlerine ekledi.

PLATFORM, VERİLERE DAYANARAK KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BİR RAPOR OLUŞTURUYOR

Paylaşılan diğer bilgilere göre; Thymia, güncel olarak kullanılan depresyon tedavisindeki problemleri hedef almak için hastalara ve klinik tedavi uzmanlarına yardımcı olmayı hedefleyen video oyunu tabanlı bir zihin sağlığı izleme sistemi geliştirdi. Platforma giriş yapan hastaların, eğlenceli aktivitelere ve video oyunlarına girebilecekleri belirtildi. Sistemin; bu şekilde depresyon olasılığını belirlediği, potansiyel depresyon şiddetini değerlendirebildiği ve kullanıcılar hakkında kişiselleştirilmiş bir rapor oluşturabildiği ifade edildi.

Aktarılan detaylara göre platform; kullanıcıların oyunlardaki hata oranı, tepki süresi ve hafıza gibi bilişsel davranışlarına ilişkin verileri toplamak için nöropsikolojik oyunlardan faydalanıyor. Thymia ayrıca, depresyon belirtilerini tespit edebilmek için kullanıcıların yüzlerinin anonimleştirilmiş verilerini kullanıyor. Bununla birlikte, depresyon belirtilerini tespit etmek için konuşmalar üzerinden ses verileri de toplanıyor.

SİSTEMİN KLİNİK DENEYLERİNE 2022 YILI İÇERİSİNDE BAŞLANACAK

Bir hastanın klinik yardıma ihtiyacı olduğu tespit edilirse hasta klinik tedavi uzmanını ziyaret ettiği zaman uzman, Thymia aracılığıyla toplanan verilerden yararlanabiliyor ve bunun üzerinden hastaya teşhiste bulunabiliyor. Hastalar, tedavi süreleri boyunca yaşadıkları davranışsal değişimlerin izlenebilmesi için platformdaki oyun ve aktivitelere erişim sağlayabiliyor. Böylece klinik tedavi uzmanı, hastadaki değişiklikleri değerlendirebiliyor ve tedavinin işe yarayıp yaramadığını anlayabiliyor.

Şirketin, platformdaki yapay zeka modellerini eğitmek için 2 binin üzerinde depresyon hastasından ve sağlıklı bireyden kullanıcı verisi topladığı ifade ediliyor. Ancak uzmanlar, sistemin hastalarda beklenen etkiyi yaratıp yaratmayacağından henüz emin olmadıklarına işaret ediyor. Sistemin klinik deneylerine bu yıl içerisinde başlanacağı belirtiliyor.