Bilim dünyasından korkutan açıklama! '876 hayvan yeni pandemi başlatabilir'

Bilim insanları koronavirüs ailesinden Kovid ve MERS virüslerini aynı anda taşıyabilecek yüzlerce memeli hayvan türü belirledi. Ayrıca 876 hayvan türü yeni bir pandemi başlatma potansiyeline sahip.

Koronavirüs üzerinde araştırmalar yürüten bilim insanları yeni bir koronavirüs pandemisine neden olabilecek 876 memeli belirlendi. Independent'ta yer alan habere göre, en tehlikeli senaryo ise Kovid ve MERS'in birleşmesi. Zira yapılan araştırmaya göre, bu iki virüsü aynı anda taşıyabilecek 100'den fazla hayvan mevcut. Bilim insanları, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin veri tabanı GenBank aracılığıyla 411 koronavirüsün genetik dizisini çıkardı. Ekip bu dizileri bilgisayar algoritması kullanarak taradı.

REKOMBİNASYON RİSKİ

Söz konusu algoritma, her virüsün 12'den fazla memelide konaklayabileceğini belirledi. Ayrıca taranan her hayvan türünün en az 5 koronavirüse ev sahipliği yapabileceği belirtildi. Araştırmanın yazarları, "rekombinasyon" diye bilinen bu genetik karışımın, SARS-CoV-2 genlerinin başka bir corona virüs ile karıştığı durumda son derece tehlikeli olabileceği ihtimalinin altını çiziyor.

Hayvan türleri arasında çeşitli yarasa cinsleri, kedi, tavşan, domuz gibi türlerin başı çektiği ifade edildi.