Bilgisayara format nasıl atılır? Format atmanın en kolay yolu nedir?

Format atmak, herhangi bir bilginin depolandığı ortamdan tamamen kaldırılması ve yenilenmesini sağlayan bir işlemdir. Bu işleme başlamadan önce, önemli tüm verileri ve dosyalarınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Çünkü format işlemi başlattıktan ve bitirdikten sonra tüm eski tüm veriler kalıcı olarak silinecektir. Format atıldıktan sonra verileri ve dosyaları geri döndürmek neredeyse imkansızdır. Peki bilgisayara format nasıl atılır? İşte yanıtı....

Bilgisayara format atma ihtiyacının üstesinden gelmenizi ve bu işlemi yüksek kaliteli bir sabit diskle nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenmenizi öneririz. Bilgisayar formatı, bir terim ve bir işlem olarak, birçok kişisel bilgisayar sahibi ve benzerlerine aşinadır. Ama bu sürecin ne olduğunu öğrenmekte fayda vardır. Peki bilgisayara format nasıl atılır? Format atmanın en kolay yolu nedir?

Bir sabit diske format atmanın en önemli nedenleri şunlardır: yeni bir işletim sistemini yeniden yükleme ihtiyacı, yenileme, virüsler dahil tüm verilerin temizlenmesi ve gereksiz bilgileri kaldırılmasını sağlar. 

Bilgisayarınız yavaşladığı zaman ya da format zamanının gelmesiyle atılan format yani biçimlendirme; bilgisayarınızın performansının artmasına yardımcı olacaktır. Dolan ve yavaşlayan sistem ve belleklerin düzenli olarak en az senede bir kez formatlanması gerekiyor. Haberimizde Windows için nasıl format atılır sorusunun yanıtlarını sizlerle paylaştık.

Format atmaya karar verdiğinizde, önerim ilk önce bilgisayarınızın en azından eternet sürücüsünü indirip bir taşınabilir belleğe kopyalayarak sonra işleme başlamanızdır, çünkü formattan sonra bilgisayarınız eterneti görmezse diğer sürücüleri de yükleyemeyip çok zorluk çekersiniz.

Silinmesini istemediğiniz dosya ve klasörleri formata başlamadan ya D sürücüsüne yada taşınabilir belleğe almanız iyi olur. Benim tavsiyem bunları taşınabilir belleğe alarak hard diskin tamamen silinmesidir.

Bu işlemi yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatarak başlarken delete tuşuna basarak bios ekranına gelin, çoğunlukla bu seçenek” boot ” veya ” boot setting ” ve bazen de resimde olduğu gibi ”advenced bios features ” olabilir, enter basın,

Burada yön tuşları ile boot seçeneğine girerek bilgisayarın açılırken ilk başlama seçeneğini cd room yapın,

Genelde bu seçenekleri F5 -F6 tuşları veya – + tuşları ile değiştirebilirsiniz.

Boot yani açılış seçeneğini cd room yaptıktan sonra değişikliği kayıt için F10 tuşuna basarak kayıt edin.

değişikliğin kayıt edilmesi içinde resimde olduğu gibi y harfine basıp entere basın .

Artık yapmanız gereken işletim sistemi cd nizi cd room a takarak makinayı yeniden başlatmak, siyah bir ekranda cd den ön yükleme için herhangi bir tuşa basın yazısı çıkınca bir tuşa basarak yüklemeyi başlatabilirsiniz.

Yükleme sırasında size bazı seçimler sunulacaktır saat seçimi, bilgisayar adı ve kullanıcı adı buları istediğiniz gibi ayarlayıp devam edebilirsiniz .

Hard diskinizin bölümleri geldiğinde isterseniz gelişmiş ayarlara girerek hepsini silip yeniden bölüm oluşturup böylece yükleme yapabileceğiniz gibi önemli dosyalarınızın olduğu bir D sürücünüz varsa ona dokunmadan sadece C sürücüsünü biçimlendirip tekrar aynı yere işletim sistemini kurabilirsiniz.

Makinanız bu işlemler sırasında birkaç kez yeniden başlatılacaktır ve her seferinde ön yükleme için bir tuşa basın yazısı çıkacaktır bir daha basmayın basarsanız bütün işlemler baştan başlayacaktır unutmayın.

Kurulum bittikten sonra başlat tuşuna tıklayarak bilgisayar yazısına sağ tıklayın ve masaüstünde gösteri seçin, daha sonra masa üstündeki bilgisayar ikonuna sağ tıklayarak özellikleri seçin açılan pencerenin sağ üstündeki aygıt yöneticisini seçerek bilgisayarınız eksik olan sürücülerini tespit edin ve bunları bilgisayarınız markasına veya anakartının modeli göre internetten o markanın veya o anakartın firmasının internet sitesinin destek bölümünden indirip kurabilirsiniz özellikle o firmanın internet sitesine gitmenizi öneriyorum bazı siteler sürücü arayanları kandırarak kendi istediği programları bilgisayara yükletiyorlar yani yeni temizlediğiniz bilgisayarınızı tekrar gereksiz programlarla doldurmuş oluyorsunuz.

Birde işletim sistemi ekran kartı sürücüsünü otomatik olarak görmüş olsa bile ekran kartı modelinize göre sürücüyü ekran kartının firmasının internet sitesinden indirin ve kurun.

Eğer bilgisayarınızın alındığı zaman sürücü cd leride verilmiş ise bu kadar uğraşmadan o cd ler ile sürücüleri kurabilirsiniz.

Bütün işlemler bittikten sonra kendiliğinden açılan gereksiz programlarda sürücü yüklemesi sırasında yüklenmiş olduğu için bunların bilgisayarla birlikte açılmasını önlemeniz makinanızın hızlı çalışmasını sağlayacağından bunlarıda kapatmanız gerekir nasıl kapatabileceğinizi daha önceki bir makalemden öğrenebilirsiniz, buradan bakın.

Bilgi günlüğümüze ulaşmanın yolu bilgisayarlarımızdan geçtiği için ilk paylaşımımızı bu konuya ayırdık Hemen hemen her bilgisayar kullanıcısının derdi bilgisayarlarını açarken istemedikleri halde bazı programların açılmasıdır, hata bunların çoğunun ne olduğunu ve ne zaman yüklendiğini bile hatırlamayız genellikle bazı sitelerde gezinirken istemeden tıkladığımız kandırmacalar sonucunda yüklenmişlerdir .

Ben sizlere bu programların nasıl kapatmayı ve bir daha açılmayacağını resimli olarak anlatmak ve sizi bu dertten kurtarmak istiyorum.

PROGRAMLARIN AÇILMASINI ÖNLEMEK İÇİN

İlk önce başlat menüsüne tıklayarak arama yerine – msconfig – yazıyoruz veya buradan kopyalayabilirsiniz. Sonra enter tuşuna basın.

Biraz bekleyince karşınıza sistem yapılandırması çıkacaktır burada başlatma kısmınına tıklayın,

BAŞLATMA KISMINDAKİ TİKLERİ KALDIRIN

Tikleri kaldırdıktan sonra tamam basın yeniden başlatması gerekicektir. Yeniden başlatın ve gereksiz programların açılma işgalinden kurtulun.

BİLGİSAYARA FORMAT NASIL ATILIR?

İlk olarak bilgisayarın eternet sürücüsü indirilip taşınabiir belleğe kopyalanır ve sonra işleme başlanır. Eğer bu yapılmazsa; formattan sonra bilgisayar eterneti görmeyebilir bu da diğer sürücülerin yüklenmeyip zorluk çıkmasına neden olur.

Silinmesi istenmeyen ya da yedeklenmesi gereken dosya ve klasörler formata başlamadan D sürücüsüne aktarılır ya da taşınabilir bir belleğe alınır.

Bu işlemin ardından bilgisayar yeniden başlatılırken delete tuşuna basara bios ekranına gelinir. "Boot" ya da "boot setting" ya da "advanced bios features" ekranlarından gelene basılır, sonra enter işlemi yapılır.

Yön tuşları ile boot seçenğine gidilir ve bilgisayar açılırken ilk başlama seçeneği cd room yapılır.

CD room yapıldıktan sonra değişikliğin kayıt edilmesi için F10 tuşuna basılıp kayıt edilir.

İşletim sistemi CD'si CD room'a takılarak makina yeniden başlatılabilir. Siyah bir ekranda ön yükşeme için herhangi bir tuşa basılır ve yükleme başlatılır.

Yükleme sırasında saat, bilgisayar ve kullanıcı adı gibi seçimler sizlere sunulur. Bu işlemleri tercihinize göre yapabilirsiniz.