Bilişim teknolojileri distribütörleri 2023 yılını bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 17 büyüyerek 30 milyar dolarla kapattı. 2024 yılının ilk iki ayında ise bu büyüme trendinin kontrollü bir şekilde devam etmesi öngörülüyor. 250 üyesiyle sektörün yüzde 98'ini temsil eden Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, kamu ve özel sektörün geleceğinin teknolojide olduğunu ve yatırımların bu doğrultuda artırılması gerektiğini söyledi.
Son yıllarda Türkiye'den yurtdışına çok sayıda üst düzey yönetici transferi gerçekleştiğini hatırlatan Tombalak, "Biz de 30 kişilik TÜBİSAD yönetim kurulu olarak yurtdışına giden bu yöneticilerle diyaloğa geçip bulundukları ülke ve şirketlerde Türkiye lehine değer yaratmaları için diyaloğa geçiyoruz. Böylece bu pazarlardan hak ettiğimiz payı alabiliriz" dedi. Türkiye'nin teknoloji üsleri oluşturmak yerine Hindistan gibi bütün ülkeyi teknoloji üssü halin getirmesi gerektiğine dikkat çeken Tombalak, şunları kaydetti: "Yine Romanya bugün Avrupa'nın teknoloji üssü olmaya çalışıyor. Biz bu ülkeden daha elverişli şartlara sahibiz. İnsan kaynağımız ve girişimcilerimiz buna uygun. Önemli olan girişimleri buraya çekecek altyapıyı ve koşulları oluşturmak. Savunma sanayii ve lojistikte biz bu bölgenin üssü olduk. Bu tip alanlar belirleyip teknolojinin de merkezi olabiliriz."
2023 Yapay Zeka raporuna göre yapay zekanın pazar büyüklüğü 2030 yılında 2 trilyon dolara ulaşacak. Üretken yapay zeka teknolojisi 2022'de 1.37 milyar dolardan fazla risk sermayesi çekti. Bu yatırım miktarı, önceki beş yılın toplamından daha fazla bir rakama tekabül ediyor. TÜBİSAD Başkanı Tombalak, Türkiye'nin yapay zekâ kullanım ve yapay zekâ hizmetlerini uluslararası pazarlara sunma konusunda rekabetçi ve egemen kalması için bu teknolojilere dair liberal bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini söyledi. Tombalak, "Yapay zekâ platformlarıyla iş ortağı olmak ve bu doğrultuda çalışmalarımızı artırmak, yeni yapay zekâ ekosisteminin kilit bir parçası olmak büyük önem taşıyor" dedi.
Bilişim sektörünün cirosunun yüzde 10-15'ini yurtdışı pazarlardan elde ettiğini vurgulayan Mehmet Ali Tombalak sözlerini şöyle sürdürdü: "Yerli şirketlerimiz yurtdışında aynı işi yapan şirketleri satın alarak o pazarda daha etkin rol oynayabilir. Geleceğin teknolojisi AI. Bizim bu çığır açan alanda etkin rol almamız lazım. G8 ülkeleri Açık Data Platformu kuruyor ve burada kendilerini deneyip geliştiriyor. Teknolojiden kaçış yok. Ülkelerin kaderi buna bağlı. Ya siz de teknolojinin bir oyuncusu olup oyunu belirleyeceksiniz ya da sadece kullanıcı konumunda olup yönetileceksiniz."