Beyin-bilgisayar arayüzü, felçli hastaya çare oldu! Kendi başına yemek yedi...

Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından beyin-bilgisayar arayüzü kullanılarak denenen yeni bir yöntem sayesinde, felçli bir hasta kendi kendine yemek yiyebildi. Beyin-bilgisayar arayüzü tabanlı yeni yöntemin, hastaların robotik kolları minimum zihinsel çabayla kontrol edebilmesini mümkün kıldığı ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi'nde görev alan araştırmacılar, kısmi felçli bir hastanın beyin-bilgisayar arayüzü aracılığıyla birbirine bağlanan robotik kolları kullanarak kendi kendini besleyebilmesine olanak tanıyan yeni bir teknik geliştirdi. Söz konusu robotik kollar, çatal ve bıçakla donatıldı. Hastanın, kolların yiyecekleri kesmesi ve ağzına götürmesi için yalnızca yumruklarıyla küçük hareketler yapması gerekti. Araştırmacılar, hastanın beyin-bilgisayar arayüzü tabanlı yeni metodu kullanarak yalnızca 90 saniyede tatlı yiyebileceğine işaret etti.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; yeni yöntem, özel bir kontrol sistemine odaklanıyor. Bu sistem, görevi tamamlamak için gereken zihinsel çaba miktarını minimuma indiriyor. Robotik kolların oldukça hızlı akıllı tepkileri de total iş yükünü azaltıyor.

BEYİN-BİLGİSAYAR ARAYÜZÜ, ENGELLİ BİREYLERE DE DAHA FAZLA BAĞIMSIZLIK SUNACAK

Öte yandan; beyin-bilgisayar arayüzü tabanlı sistemin henüz erken geliştirilme aşamalarında olduğunu vurgulayan araştırmacılar, bu gibi metotların ileride felçli kişilere karmaşık hareketleri geri kazandıracağına ve engelli insanlara daha fazla bağımsızlık sunacağına işaret ediyor. Araştırmacılar ayrıca, sisteme duyusal geri bildirimler de eklemek istiyor. Benzer şekilde, sistemin doğruluk oranı ve verimliliğinin de artırılması hedefleniyor.