Besicilikte sanal gerçeklik dönemi: İneklerine VR gözlük giydirdi

Rusya'da yapılan benzer bir uygulamadan ilham alan hayvan yetiştiricisi İzzet Koçak, süt verimliliğini artırmak için ineklerine sanal gerçeklik (VR) gözlüğü giydirdi. Yapılan uygulama sayesinde bir günde üretilen ortalama süt miktarının, 22 litreden 27 litreye çıktığı kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Rusya'da yapılan benzer bir uygulamadan ilham alan hayvan yetiştiricisi İzzet Koçak, 2018'den bu yana Aksaray ilinde işlettiği büyükbaş hayvan çiftliğindeki ineklerine süt verimliliğini artırmak için sanal gerçeklik (VR) gözlüğü giydirdi. İneklerin, gözlükler aracılığıyla sanal olarak yeşil meralara taşındığı ve uygulamanın olumlu sonuç verdiği ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin Daily Sabah'tan aktardığı habere göre; Koçak, bir süredir yem ve saman fiyatlarındaki artış nedeniyle 180 ineğinden elde ettiği süt verimini artırmak için alternatif yollar deniyordu. Hayvan yetiştiricisi, başlangıçta ineklerine klasik müzik dinletti. Söz konusu uygulamanın, bazı hayvan yetiştiricileri tarafından sakin bir atmosfer yaratmak için kullanılan bir pratik olduğu biliniyordu.

Koçak, daha sonra Rusya'da hayvan yetiştiricilerinin VR gözlükler kullandığını duydu ve bu uygulamayı, iki ineğinde denemeye karar verdi. 10 gün boyunca inekleri gözlemleyen Koçak, uygulama sonucunda sütün hem kalitesinin hem de miktarının artış gösterdiğine işaret etti.

GÜNLÜK SÜT ÜRETİMİ, 22 LİTREDEN 27 LİTREYE ÇIKTI

Süt üretimini etkileyen çevresel faktörler konusunda yapılan çalışmalardan haberdar olduğunu dile getiren Koçak, açıklamasında "Normal şartlarda günde 22 litre süt üretiyoruz. Fakat VR gözlük denediğimiz iki ineğin ürettiği ortalama süt miktarı, artık 27 litreye ulaştı. Gözlük aracılığıyla yeşil bir mera izliyorlar ve bu onlara duygusal bir rahatlama veriyor; çok daha az stres altında olmalarını mümkün kılıyor" ifadelerine yer verdi.

Koçak ayrıca, VR gözlükleri daha fazla sayıda inek üzerinde deneyebilmek için 10 sanal gerçeklik gözlüğü daha sipariş etti. Rusya'da VR gözlüklerin her iki göze de takıldığını belirten Koçak, etkisini görebilmek için burada sadece bir göze VR gözlük takıldığını söyledi. İneklere sanal gerçeklik gözlüğü yanında klasik müzik dinletildiğinin de altı çizildi.