BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, SAHA EXPO'da konuştu: Hainlere inat daha fazla üreteceğiz

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, TUSAŞ saldırısına ilişkin, “Bu hain saldırı sonucunda TUSAŞ'taki çalışan kardeşimizin de dediği gibi onlara inat daha fazla üreteceğiz, daha fazla çalışacağız. Bu motivasyon savunma sanayiinde her firmamızda mevcut” dedi.

İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) 22 Ekim'de başlayan SAHA EXPO, 121 ülkeden 1478 firmanın katılımıyla dün sona erdi. Savunma sanayii teknolojilerinin sergilendiği fuarının son gününde, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar; SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve MKE Genel Müdürü İlhami Keleş, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek fuara ilişkin açıklamalarda bulundu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) düzenlenen terör saldırısını kınayan Haluk Bayraktar, "Bu hain saldırı sonucunda TUSAŞ'taki çalışan kardeşimizin de dediği gibi onlara inat daha fazla üreteceğiz, daha fazla çalışacağız. Bu ruh, bu motivasyon savunma sanayiinde her firmamızda mevcut" dedi. TUSAŞ'a yönelik terör saldırısının aynı zamanda Türkiye'nin gelişmekte olan 'Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonu ve savunma sanayiindeki başarılarına yönelik yapıldığını belirten Bayraktar, "Buna yönelik verilebilecek en önemli cevap da bizim daha çok geliştirmemiz, yenilikçi işlere imza atmamız ve ülkemizi savunma sanayiinin tam bağımsızlık yolculuğunda daha çok desteklememizden geçiyor" diye konuştu.

DÜNYANIN EN İYİSİYİZ

Türkiye'nin zamanında insansız hava aracını dahi parasını verip tedarik edemediğini söyleyen Bayraktar, şunları söyledi: "Biz şu an o teknolojide Türk firmaları olarak dünyanın en iyisiyiz. Dünya pazarının da yüzde 65'inden fazlasına hakimiz. Sadece kendi ülkemizde değil, 35 ülkeye ihracat yapar hale geldik. Demek ki biz kendi insanımıza, kendi girişimcimize güvenirsek aslında bütün bunları başarabiliriz. Onun en önemli göstergesi. Zamanında tank ithal ediyorduk. Bakın bugün milli tankımız var. Yerli Atak helikopterimiz var. Bugün Türk sanayicisi, kendi uçak gemisini üretir hale geldi. Kendi korvetini, firkateyni üretir hale geldi. Denizaltı teknolojisinde bu ülke bağımlıydı, kendi milli denizaltımız var."

4.3 MİLYAR DOLARI İHRACAT SÖZLEŞMESİ

SAHA EXPO'ya katılan 1478 firmanın 176'sının yabancı, kalan 1224 firmanın da yerli olduğunu belirten Bayraktar, "Bu önemli bir rakam. Ülkemizin savunma sanayiinde ne kadar derinliğe ulaştığının da bir göstergesi. Bundan 20 yıl önce ülkemizde düzenlenen savunma sanayii fuarlarında sadece 2 yerli Türk firması bulabilirken, bugün bu fuarda 20 sene sonra 1200'ün üzerinde firmamız kendi geliştirdiği milli teknolojileri sergiliyor. Bu anlamda da önemli bir kazanım" diye konuştu. Fuarda 22 bin 467 işletmeden işletmeye görüşme gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar, "100 binin üzerinde ziyaretçi fuara katıldı. İlk defa bu fuarda görücüye çıkan 213 ürün sergilendi. Fuarda 133 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaların toplam değeri 6 milyar 189 milyon dolar. Daha da önemlisi 133 anlaşmanın 4 milyar 332 milyon doları da ihracat sözleşmesi" diye konuştu.

FİDAN'DAN SAHA EXPO'YA ZİYARET

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, SAHA EXPO'yu ziyaret etti. Dün sosyal medya hesabından paylaşım yapan Fidan, "SAHA EXPO 2024, savunma sanayiimizin küresel rekabet gücünü bir kez daha gösterdi. Bu olağanüstü organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bölgesinde, siyasi ve ekonomik istikrarın temel taşı olan Türkiye'nin milli caydırıcılık kapasitesini artırmaya, odağımızı kaybetmeden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE SİHA'DA DÜNYA DEVİ

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin, dünyadaki SİHA pazarının yüzde 65'ine sahip olduğunu söyledi. Bayraktar, "Türk mühendislerinin kabiliyeti her engeli aşmaya yeter! #SAHAEXPO'da sergilenen eserler ve yapılan rekor ihracat anlaşmaları bunun en açık göstergesi. Daha çok çalışmaya ve üretmeye devam..." ifadelerini kullandı.

YABANCI KIZILELMA'NIN PEŞİNDE

Baykar'ın son 4 yıldır Türkiye'de ihracat birincisi olduğuna işaret eden Bakar Tech CEO'su Haluk Bayraktar, şirketin gelirlerinin yüzde 95'nin ihracattan geldiğini vurguladı.

Baykar olarak iki ana ürünleri Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı'yı ihraç ettiklerini anlatan Bayraktar şunları söyledi; "Bayraktar TB2 ile 35, Bayraktar Akıncı ile 10 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzaladık.

Bayraktar TB2, yaklaşık 15 bin farklı komponentten oluşan bir sistem. Baykar sadece kendi ürününü ihraç etmiyor, aynı zamanda 1000 farklı yerli tedarikçinin birçok alanda ürünü ihraç ediliyor."

TB3'ün de seri imalata girdiğini ve birçok ülkeye ihracatının gündemde olduğunu belirten Bayraktar, "Belki birkaç ay gibi bir sürede, belki 5-6 aylık süreçte, bir haber duyabiliriz ihracat anlamında" dedi.

KIZILELMA'ya yönelik de çok büyük bir ilginin olduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti: "KIZILELMA, hiçbir sipariş almadan, hiçbir geliştirme kaynağı almadan tamamen Baykar'ın ihracattan elde ettiği gelirlerle gerçekleştiriliyor. Bu fuarda dahi bizi ziyaret eden ülke temsilcilerinden üst düzey hava kuvvetleri temsilcilerinden 'Biz KIZILELMA'yı ilk alan, ilk kullanan ülke olmak istiyoruz' diyen birçok insanla konuştuk."

Baykar bünyesinde kendi imkanlarıyla 30'dan fazla yerli ana alt yükleniciyle Bayraktar TB2'nin motorunu milli ve özgün olarak geliştirdiklerini belirten Haluk Bayraktar, "Bu yıl seri imalata girdi. Mevcut kullandığımız Bayraktar TB2'deki motordan çok daha iyi bir motor yaptık" dedi.