Teknolojide çığır açan gelişme: İsveç'te deri altına çip enjekte teknolojisine ilgi artıyor

İsveç'te deri altına enjekte edilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çipler ile halk sağlık bilgilerini, kimlik kartını, kredi kartını ve anahtarını artık cebinde değil elinde taşıyor. Son dönemlerin modası teknolojiye ilginin de giderek arttığı ülkede, deri altına çip enjekte edenlerin sayısı 4 bini geçti. Uzmanlar ise çip taktırmanın riskleri konusunda uyarıyor.

İsveç’te kart, kimlik, kredi kartı, bilet taşıma dönemi sona eriyor. Ülkede, şırınga ya da çeşitli yollarla deri altına enjekte edilen pirinç tanesi büyüklüğünde çipleri kullananların sayıları arttı.

İsveç’te 4 binden fazla kişi kimlik kartı, tren bileti ya da anahtarı derilerinde taşıyor. Günlük hayatı kolaylaştırması amaçlanan çipleri deri altına enjekte ettiren İsveçliler, bu çiplerle kapıyı açabiliyor, çipleri tren bileti yerine kullanabiliyor.

BİLET YERİNE GEÇEN ÇİPLER

Ülkede şirketlerin de uygulamalarını gözden geçirmesine neden olan son dönemlerin modası çipler bir süredir demir yolları şirketi tarafından kullanılıyor. Demir yolları şirketi, yolcuların biletlerini çiplerini taratarak kontrol ediyor.

Deri altına çip yerleştiren şirket Biohax International CEO’su Jovan Österlund, “Teknoloji yeni fakat önemli şekilde arttı” dedi.

Österlund, “Bu teknoloji anahtarların, banka kartlarının yerini alabilecek ve sağlık amaçlı kullanabilecek. Ancak şu ana kadar toplum bu teknolojiye tam olarak ayak uyduramadı. Buna rağmen şirketimiz tarafından en az 3 bin 500 kişiye çip enjekte edildi. 2018’de başlayan teknolojiye ilgi ise giderek artıyor” ifadelerini kullandı.