Bakan Kacır TOGG için tarih verdi: 4x4 modeli geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Togg ile hayal denileni başardıklarını söyleyen Bakan Kacır, Togg'un 4 çeker versiyonunun önümüzdeki aylarda geleceğini duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, A Haber'de gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, "Yüksek teknoloji merkezi kuracağız" dedi.

Bakan Kacır'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın tarihi bir açıklama yaptı. Türkiye'nin 2030 yılına denk yaklaşık 30 milyar dolarlık bir kaynakla küresel düzeyde bir yüksek teknoloji üretim merkezi olmasını sağlayacak HIT 30 yüksek teknoloji üretim merkezini hem Türkiye'ye hem de dünyaya duyurdu. Tabi Türkiye son 22 yılda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde atılan adımlarla aslında sanayi ve teknolojide de muazzam bir ivme ile büyüme kaydetti.

Malumunuz OSB'lerimiz üretim üsleri haline geldi. Bugün Türkiye'deki OSB'lerin sayısı 191'den 361'e yükseldi. 43 tane endüstri bölgesi kurduk. Sanayide çalışan sayımızı 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 binlere bu dönemde çıkardık. Sanayinin tüm sektörlerinde muazzam bir büyüme ve gelişme kaydettik. Türkiye'de üretilen otomobil sayısı yaklaşık 350 binlerdeyken geçtiğimiz yıl 1 milyon 450 bin otomobil ürettik. Beyaz eşyada yıllık üretimimiz 6 milyon 700 binlerdeyken geçtiğimiz yıl 32 milyonun üzerinde beyaz eşya üretimi sağladık. Biz bugün beyaz eşya üretiminde Avrupa 1'ncisi dünya 2'ncisiyiz. Otomobil üretiminde Avrupa'da 3, ticari araç üretiminde Avrupa'da 1'nciyiz. Demir çelikte lider iki ülkeden biri Türkiye yıllık üretimimizde 16 milyon tondan 34 milyon tona yine AK Parti iktidarı döneminde yükseldik.

Dünyada adına 4'üncü sanayi devrimi denilen çok büyük bir değişim ve dönüşümün içerisindeyiz. Otomotiv sektörü büyük bir hızla dönüşüyor, elektrikli araçlar yaygınlaşıyor, otonom araçlar yaygınlaşacak yeni birbirleri ve çevredeki diğer nesnelerle bağlantılı araçlar yaygınlaşacak. Yani aslında otomobiller akıllı cihazlar haline geliyor. Tabi bu devrimin sektörü en hızlı etkileyeni elektrikli araç devrimi. Biz bu alanla çok önemli bir adım attık. Türkiye'nin otomobili TOGG sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde elektrikli ve akıllı otomobil olarak yollara çıktı. Malumunuz sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin kendi markasını ortaya çıkarma iddiasını 2011 yılında ilk kez seslendirmişti. O yıl 500 bin araç satıldı ve Sayın Cumhurbaşkanımız iş adamları ile yaptığı bir toplantıda 'Türkiye'de artık kendi markamız ile bir otomobil üretmenin zamanı gelmiştir. Bende bu üretimin sonuna kadar arkasında duracağım.

"TOGG İLE HAYAL DENİLENİ BAŞARDIK"

Fakat Türkiye'nin bu fikri kabullenmesi, milletimiz kabullendi ama özellikle yatırımcılarımız harekete geçmesi çok uzun vakit aldı. Başkan Erdoğan'ın rakipleri bunun imkansız olduğunu hayal olduğunu asla Türkiye'nin kendi markası ile bir otomobil üretemeyeceğini anlattılar ve bütün bunlara rağmen Sayın Cumhurbaşkanımız iddiasında ısrar etti ve 2018 yılında Türkiye'nin Otomobili Girişimin Grubu oluşturuldu. 2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizin de büyük bir beğeni ile sahiplendiği TOGG araçlarını kamuoyuna tanıttı.

"HEDEF YILDA 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ"

Togg ile hayal denileni başardık. Togg'un üretim sürecinde karalama çalışmaları hep sürdü. Elektrikli araçlar konusunda daha fazlasını yapmalıyız. 5 milyar dolarlık bir kaynakla Türkiye'de elektrikli araç üretim kapasitesini yılda 1 milyona çıkaracağız.

"MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK, BİRİLERİNİN KARALAMALARI SÜRECEK"

Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz hafta 6 başlıkta HİT-30 programının çağrılarını ilan etti. Elektrikli araçlar, batarya, çip, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve küresel markaların AR-GE merkezleri. Bunun peşinde de 4 başlıkta yeni çağrıları çıkacağımızı ilan ettik. Hiperölçekli veri merkezlerinde önümüzdeki dönemde çağrıya çıkacağız, biyoteknolojik ilaçlarla ilgili üretim robotlarıyla ilgili önümüzdeki dönemde çağrılara çıkacağız. Bu yolculuk bitmeyecek, dolu dizgin bir şekilde Türkiye yüksek teknoloji üretim hamlesini gerçekleştirmeye devam edecek.

Elektrikli araçların mütemmim cüzü batarya ve küresel düzeyde de batarya ya talep muazzam bir hızda artıyor. Türkiye'de önümüzdeki günlerde 80 gigavat saat yıllık batarya üretim oluşturmayı hedefliyoruz. Böylelikle hem 1 milyona çıkardığımız elektrikli araçlarda kullanılacak bataryaların üretilmesini hedefliyoruz hem de Türkiye'nin Avrupa'ya batarya ihraç eden ülke haline gelmesini hedefliyoruz.

"2025 TOGG'UN SENESİ OLACAK"

Yerli üretimle çip ithalatını bitireceğiz.

Önümüzdeki ay Togg 4x4 üretime başlayacak. 2025 TOGG'un senesi olacak.