Bağımsızlığın simgesi uzayda

Yüzde 81 yerlilikle geliştirilen Türksat 6A'nın uzay yolculuğu Türkçe komutla başladı. 12 gün sonra yörüngesine oturacak uydu, milli güvenlik ve kesintisiz iletişim açısından ‘Türkiye'nin uzaydaki bağımsızlık simgesi' özelliği taşıyor.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral'deki SpaceX'in fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Türk mühendisler tarafından yüzde 81 yerlilikle geliştirilen ve "Türkçe" 'Uydumuz fırtatmaya hazır' komutuyla fırlatılan uydudan ilk sinyal ise 67. dakikada alındı. İlk sinyalden 1 saat sonra ise uydu yine Türkçe komutlarla yol almaya devam etti. Güneş panelleri de başarıyla açılan uydu yörüngeye 5 büyük ateşleme sonrası 12 günde yörüngesine oturacak. "Türkiye'nin uzaydaki bağımsızlık simgesi" olan Türksat 6A, en az 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçecek.

İKİ SAAT RÖTAR YAPTI

Daha önce Türkiye saatiyle 00.20 olarak duyurulan fırlatma saati ilk olarak 00.41'e, daha sonra da 01.00 ve 01.30'a ertelendi. Olumsuz hava koşullarının normale dönmesiyle Türkiye saatiyle 02.30'da gerçekleşen fırlatma operasyonu nedeniyle hem Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde de hem de Florida'da tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da video mesajı yolladığı tören sırasında Gölbaşı'nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Florida'da ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu hazır bulundu.

5 MİLYARI KAPSAYACAK

Uraloğlu "Yeni uyduları da inşallah Türksat 6A'nın arkasından göndereceğiz" derken Türksat 6A ile birlikte Türkiye'nin uzaydaki uydularının sayısı 9'a çıkmış oldu. Dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak Türksat 6A, 20 adet Ku Band aktarıcısıyla hizmet verecek. 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki Türksat 6A ile Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı içerecek şekilde genişleyecek. Uydunun faaliyete geçmesiyle Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus da 3.5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak.

MİLLİ GÜVENLİĞİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Türksat 6A uydusunun fırlatılması törenine video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uydunun yüzde 81'den fazlasının milli imkanlarla üretildiğini belirterek "Haberleşme uydusunun dışa bağımlı olmadan üretilebilmesi, milli güvenliğimiz açısından da büyük önem arz ediyor" dedi. Tüm engellere ve kısıtlamalara rağmen Türkiye'nin uzaydaki varlığını artırdığını ifade eden Erdoğan, "Uydu üretiminde yeni bir safhaya geçtik. 6A, mevcut uyduların yedeklenmesini sağlayacak ve kapasiteyi daha da artıracaktır. 6A ile birlikte Türksat'ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da ciddi manada artacağına inanıyoruz. Ayrıca Türkiye uydu üretebilen bir ülke konumuna yükselecek" dedi.

TÜRKSAT 6A İLE SINIF ATLADIK

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek "Ülke olarak sınıf atlıyoruz. Kendi haberleşme uydusunu yerli ve milli üreten 11 ülkeden biri olduk" dedi. Yüksek "15 yılın üzerinde ömrü olduğunu öngördüğümüz uydumuz, Türkiye'nin iletişimi noktasında bağımsızlığını garanti edecek. Milli güvenlik anlamında haberleşme imkanlarımız tamamen kontrolümüzde olacak. Bu da bir ilk" diye konuştu. Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok da "Ülkemiz bundan sonra başka ülkelere de uydu yapan, satan bir ülke haline gelecek" dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise "Artık Türkiye savunma sanayisindeki başarısını bir üst lig olan uzay sanayisine çıkarmış oluyor" diye konuştu.

UZAYDAKİ AKTİF UYDULAR 9'A ÇIKTI

Türksat 6A ile birlikte uzaydaki aktif uydu sayısı 9'a çıktı. Halen uzayda 5'i haberleşme (3A, 4A, 4B, 5A, 5B) ve 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere aktif 8 uydu bulunuyor.

YILMAZ: 11 ÜLKE ARASINA GİRDİK

Gölbaşı'ndaki törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "TÜRKSAT 6A, güçlü bir siyasi irade ile hayata geçirdiğimiz milli teknoloji hamlemizin, mühendislerimizin ve savunma sanayimizde edindiğimiz know-how'ın bir ürünüdür. Bugüne kadar ülkemizin ürettiği en yüksek değere sahip teknoloji projesidir" dedi. Yılmaz "TÜRKSAT 6A ile Türkiye kendi haberleşme uydusunu yapıp, uzaya gönderebilen 11 ülke arasında yerini almış olacaktır" dedi.

ANKARA'YA UZAY İÇİN BÖLGE

Türksat'ın Gölbaşı tesislerindeki törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, uydu geliştirme alanında kamudaki kapasiteyi tek çatı altında toplayarak küresel rekabet gücüne sahip milli uydu markasını oluşturacağını belirtti. Kacır "Önümüzdeki dönemde Ankara'da kuracağımız uzay teknoloji geliştirme bölgesiyle, teknoloji girişimciliğinde Avrupa'nın yıldızı haline gelmiş ülkemizden uzay alanında yeni teknoloji girişimlerinin çıkmasını tetikleyeceğiz" dedi. Savunma sanayii ürünlerinin, dünyada savaş paradigmasını değiştirici unsurlar olduğuna işaret eden Kacır, benzer bir fırsat penceresini şimdi uzay teknolojilerinde gördüklerini bildirdi.

URALOĞLU: YAYIN KALİTESİ ARTACAK

ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan, Türksat Gölbaşı Kampüsü'ndeki törene canlı bağlantıyla katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Kendi haberleşmemizi, televizyon yayınlarımızı daha güvenli, daha kaliteli hale getirmiş olacağız" dedi. Uraloğlu "Hem sivil hem askeri haberleşmede güveni tesis etmiş olduk" dedi. Uraloğlu, uzay vatanı bu şekilde korumuş olacaklarını, bütün İHA, SİHA operasyonlarını daha güvenli şekilde yürütmüş olacaklarını kaydetti.