Avrupa Birliği son kararı verdi! Apple, iPhone'larda Type-C girişine geçiyor...

Avrupa Birliği, uzun süredir üzerinde çalıştığı tüm elektronik cihazlarda USB Type-C şarj girişini standart haline getiren düzenlemeyi resmen onayladı. Apple'ı da kendi cihazlarında Type-C şarj girişi kullanmak zorunda bırakacak olan düzenlemenin, yakın zamanda yürürlüğe gireceği ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Avrupa Birliği, Avrupa'da satışa sunulan tüm elektronik cihazlarda USB Type-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu kılan düzenlemeyi resmen onayladı. Duyuru, Avrupa Parlamentosu İç Pazar ve Tüketicinin Korunması Komitesi tarafından yapıldı. Akıllı telefonların yanı sıra tabletler, dijital kameralar, hoparlörler, taşınabilir oyun konsolları ve e-okuyucuları da kapsayan düzenlemenin, Apple'ı da kendi cihazlarında Type-C şarj girişi kullanmak zorunda bırakabileceği ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin The Verge'den aktardığı habere göre; yeni düzenleme, Avrupa Birliği Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından da onaylanacak. Daha sonra Avrupa Parlamentosu, 2024'ün sonbahar aylarından itibaren tüm elektronik cihazların USB Type-C girişine sahip olmasını zorunlu tutacak. Yeni düzenleme, Avrupa Birliği'nde elektronik atıkların azaltılmasını hedefleyecek. Benzer şekilde, kullanıcıların gereksiz yere yeni şarj cihazları ve kabloları satın almasının da önüne geçilecek.

APPLE, USB TYPE-C GİRİŞİ KULLANMA ZORUNLULUĞUNU ATLATABİLİR

Öte yandan; Avrupa Birliği, yeni düzenlemeyle yılda yaklaşık 250 milyon euro tasarruf etmeyi ve 11 bin ton elektronik atığı ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Apple, halihazırda iPhone cihazlarda 'Lightning' şarj girişi kullanıyor. Fakat düzenleme, kablolu şarj gerektiren cihazları kapsıyor. Bu nedenle Apple'ın, tamamen kablosuz şarj teknolojisine geçiş yaparak USB Type-C girişi kullanma zorunluluğundan kaçabileceği tahmin ediliyor.