Atmosferden yılda 4 bin ton karbon temizleyebilen karbon yakalama tesisi, İzlanda'da faaliyete başladı

İsviçre merkezli girişim şirketi Climeworks, dünyanın en büyük karbon yakalama tesisinin İzlanda'da faaliyete başladığını duyurdu. Tesisin, atmosferden yılda 4 bin ton karbon temizleyebildiği kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Doğrudan havadan karbon yakalama konusunda uzmanlaşan İsviçre merkezli girişim şirketi Climeworks, dünyanın en büyük karbon temizleme tesisinin İzlanda'da faaliyete başladığını duyurdu. Tesisin, atmosferden yılda 4 bin ton karbon temizleyebildiği kaydedildi. Şirket, tesisi geliştirebilmek adına İzlandalı karbon depolama firması Carbfix ile iş birliği yaptı.

Aksam.com.tr'nin Interesting Engineering'den aktardığı habere göre; geliştirilen karbon temizleme makinesi, karbon dioksiti doğrudan havadan emiyor ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerini önleme hedefiyle yeraltında depoluyor. Orca isimli tesisin, yılda 870 otomobilin yaydığı karbon salınımına eş değer karbonu yakalayabildiği ve böylece atmosferdeki karbon dioksit yoğunluğunu azaltabildiği ifade ediliyor.

Climeworks, geliştirdiği teknolojilerin yakındaki bir jeotermal santralden elde edilen yenilenebilir enerji ile desteklendiğini dile getiriyor. Bu sayede, tesisin gerçekleştirdiği karbon yakalama prosedürü amaçsız hale gelmiyor.

ORCA KELİMESİ, İZLANDA DİLİNDE "ENERJİ" ANLAMINA GELİYOR

Paylaşılan diğer bilgilere göre; Orca kelimesi, İzlandaca "enerji" anlamına geliyor. Tesis, yüksek teknolojili filtreler ve fanlar kullanarak karbondioksiti uzaklaştıran 8 devasa konteynerden oluşuyor. Bu konteynerlerden her biri, yıllık 500 ton karbon yakalama kapasitesi bulunduruyor. Konteynerler ayrıca; karbondioksiti filtreliyor, suyla karıştırıyor ve derin yeraltı kuyularına pompalıyor. Yakalanan karbon, birkaç yıl sonra yeraltında taşa dönüşüyor ve böylece atmosferden kalıcı olarak uzaklaştırılıyor.