Atatürk Havalimanı için proje... İstanbul teknolojinin merkezi oluyor

400 bin metrekarelik Atatürk Havalimanı terminali, ‘Terminal İstanbul' projesiyle dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezine dönüşüyor. Terminal İstanbul'da Türkiye'nin en büyük teknoparkı kurulacak.

Hızla büyüyen bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün 2026'ın başında 5.6 trilyon dolar küresel büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Daha çok girişimci çeken ve yenilikçi fikirlerin elinde tutan ülkeler, geleceğini kazanacak. Türkiye de 1.6 milyar dolar ile Avrupa girişimcilik ekosisteminde 10'uncu sırada bulunuyor. Türkiye'yi daha da öne taşıyacak yeni bir proje devreye alınıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Atatürk Havalimanı terminalini 'Terminal İstanbul' projesiyle dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi haline getireceklerini söyledi.

EN BÜYÜK TEKNOPARK

Dün Terminal İstanbul Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi Tanıtım Töreni'nde konuşan Kacır, yeni girişimcilerin yetişeceği bir girişimci fabrikası olarak ifade edilen Terminal İstanbul bünyesinde, 138 bin 600 metrekare alanda 2 bin teknoloji firması girişimcisine hizmet edecek, her yıl onlarca etkinlik düzenleyecek kapasiteye sahip Türkiye'nin en büyük teknoparkının kurulacağını söyledi. Teknoparkta, modern çalışma ofisleri, kuluçka merkezleri, hızlandırıcı programları, ortak çalışma alanları ve Ar-Ge laboratuvarları gibi yenilikçi projelerin gerçekleşmesini hızlandıracak yapılar bulunacak.

KÜRESEL BULUŞMA YERİ

Aynı zamanda küresel teknoloji şirketleri ve yatırım fonları ile girişimlerin yeni buluşma adresi olacak. Terminal İstanbul'da, Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Bilim Merkezleri, Yazılım Okulları ve Çocuk Üniversitesi yer alacak. Şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına yeni bir soluk getirecek olan Terminal İstanbul'da 2 bin 700 metrekare alana sahip Deneyap Teknoloji Atölyelerinde ortaokul ve lise düzeyindeki özel yetenekli öğrenciler yaparak öğrenme ve takım çalışması esaslı eğitimlere dahil edilecek.

ÜCRETSİZ YAZILIM EĞİTİMİ

31 bin metrekarelik alanda yılda 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacak Türkiye'nin en büyük Bilim Merkezi ile de 7'den 77'ye herkes bilimle buluşacak. 3 bin 200 metrekarelik alanda kurulacak Yazılım Okulları ile 18 yaşından büyük gençlere ücretsiz yeni nesil yazılım eğitimi verilecek. Hemen yakınında yer alan Millet Bahçesi ile Terminal İstanbul, yeni bir yaşam alanı olarak, bilim ve toplumun buluşma noktası olacak.

Uzun yıllar İstanbul'un ve Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olan Atatürk Havalimanı, şimdi de İstanbul'u dünya çapında girişimcilik ve inovasyon merkezi haline getirecek dev bir projeye ev sahipliği yapacak.

GLOBAL MARKALAR ÇIKACAK

Törene katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Terminal İstanbul projesiyle; uzun yıllar Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olarak hizmet veren Atatürk Havalimanı'nın milyonlarca yolcunun bağlantı noktasıyken artık binlerce girişime ev sahipliği yapan bir çekim merkezi olacağını vurguladı. Son yıllarda özellikle teknoloji tutkunlarını bir araya getiren TEKNOFEST'e de ev sahipliği yapan İstanbul Atatürk Havalimanı'nın artık Türkiye'nin en büyük teknoparkı olarak dijital dönüşüm ve teknoloji gelişiminde ülkenin amiral gemisi olacağını dile getiren Uraloğlu, şunları söyledi: "Proje; İstanbul'un dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri olmasını sağlayacak. İnanıyorum ki Terminal İstanbul sayesinde yerli üretim ile yüksek teknoloji üreten çok daha fazla küresel markalar çıkaracağız."

1 YIL SONRA DEVREDE

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, "2030 yılına kadar İstanbul'umuzu dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri haline getireceğiz. Bu hedefin en büyük adımını da toplamda 400 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak bu devasa alanda atıyoruz. Nisan ayı itibarıyla başlayıp 6 ay sonra ilk etaplarını açacağımız, 1 yıl sonra da projeyi tamamlayıp İstanbul'a ve Türkiye'ye armağan edeceğimiz Terminal İstanbul hayırlı uğurlu olsun" dedi.