ASELSAN'ın üç ürünü envantere giriyor

TEKNOFEST İzmir'de yerli ve milli savunma ile teknoloji ürünleri sergileniyor. Bu yıl 3 ürünü ilk kez envantere girecek olan ASELSAN da festivalde, deniz sistemlerini tanıttı.

İzmir'de 27 Eylül'de başlayan ve bugün sona erecek olan dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'e, dördüncü günde de vatandaş akın etti. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST İzmir'de Jandarma Çelik Kanatlar ekibinin gösteri uçuşu vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenirken, Çiğli Havaalanı'ndaki festival alanında Bayraktar Akıncı, Bayraktar Kızılelma, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Anka, F-16, T-129 Atak Helikopteri, Cezeri, Hürjet ve Gökbey helikopteri de sergileniyor.

DENİZ SİSTEMLERİ

Festivalde, ASELSAN'ın bu yıl ilk kez envantere giren ve geliştirme çalışmaları sürdürülen deniz sistemleri de tanıtıldı. Son dönemde Deniz Kuvvetleri'nin platformları için yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını belirten ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Açık Deniz Karakol Gemisi ve MİLGEM projesinin devamında kullanılmak üzere bu yıl 3 ürün geliştirdiklerini söyledi. GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi'nin geçen günlerde MİLGEM 5'inci gemiye entegre edildiğini belirten Akyol, 3 ülkeyle de şu ana kadar ihracat sözleşmesi imzaladıklarını söyledi. Akyol, GÖKDENİZ ile yakın mesafede hava ve su üstü hedeflerini parçacıklı mühimmatla etkisiz hale getiren bir sistemi, radarı, elektro-optiği, atış kontrol algoritmaları ve akıllı mühimmatlarıyla milli olarak Deniz Kuvvetleri'ne kazandırdıklarını kaydetti.

AKREP RADARI DA TAMAM

Önceki yıllarda yurtdışından alınan, zaman zaman da temininde güçlükler yaşanan geminin üst direğindeki hava savunma radarlarını millileştirme çalışmalarını da bu yıl tamamladıklarını ifade eden Akyol, CENK radarının MİLGEM 5'inci gemide yerini aldığını dile getirdi. Deniz Kuvvetleri'ne bu yıl kazandırılacak bir diğer ürünün AKREP atış kontrol radarı olduğunu belirten Akyol, geçmişte değişik ülkelerden alınan ve angajmanı sağlayan radarın da MİLGEM 5'inci gemiye entegre edildiğini söyledi. Ahmet Akyol, "Deniz Kuvvetleri'nin gücüne güç katacak 3 ürünü bu yıl envantere kazandırıyoruz" diye konuştu. Bunun yanında sualtında çalışmalarının aynı yoğunlukta devam ettiğini belirten Akyol, Türkiye'nin ilk otonom sualtı aracı DERİNGÖZ'ün de envantere girmek üzere olduğunu söyledi.

ASELSAN'ın bu yıl ilk kez envantere giren ve geliştirme çalışmaları sürdürülen deniz sistemleri görücüye çıktı.

İNSANSIZ ATIŞ PLATFORMU ÜRETİLECEK

Türk savunma sanayiinin askeri kara aracı üreticilerinden Katmerciler, TEKNOFEST İzmir'de, geliştirdiği ve ürettiği araçlardan örnekler sergiledi. Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, festivale ASELSAN ile birlikte geliştirdikleri, seri üretime hazırlanan Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP) ve mayına karşı korumalı zırhlı araç HIZIR 4X4 ile katılım sağladıklarını söyledi.