Artırılmış gerçeklik Pokemon’la sınırlı değil

2016’nın ‘sanal gerçekliğin’ yılı olması beklenirken Pokemon Go sayesinde ‘artırılmış gerçeklik’ fırtınası yaşanıyor. Büyük kitleler yeni tanışmış olsa da bu teknoloji birçok uygulamada kullanılıyor. Hatta ilk oyunu da 15 yıl önce geliştirilmişti. 

SELİM KARAHAN

Tüm dünya son 1 haftadır Pokemon Go çılgınlığı yaşıyor. Popüler çizgi film serisinin artırılmış gerçeklik oyunu olan Pokemon Go, o kadar büyük bir başarı elde etti ki ABD’de oyunun aktif kullanıcı sayısı Twitter’ı yakaladı. Resmi olarak bulundukları ülkeden Pokemon Go indiremeyenler kaçak yollardan oyunu indiriyor. Pokemon Go’nun başarısı aslında teknoloji dünyasını da bir anlamda hazırlıksız yakaladı. Oyunda harita bazlı artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılıyor. 

RAPORLAR ÖNGÖREMEDİ 

Yani varolan gerçeklik üzerine kamera aracılığıyla ekleme yapılıyor. Pokemon Go’da bu, Pokemonların sokağınızda gezmesi şeklinde uygulanıyor. Ancak yayımlanan raporlarda 2016’nın artırılmış gerçeklik değil sanal gerçekliğin yılı olması öngörülüyordu. Söz konusu raporlarda artırılmış gerçekliğin adı bile geçmiyordu.  Sanal gerçeklik teknolojisinde artırılmış gerçekliğin aksine bir özel bir cihaz aracılığıyla tamamen yeni bir dünyaya giriş yapıyorsunuz.Sanal gerçeklik teknolojisinin oyundan, filme ve reklamcılığa birçok sektörde önemli etkisi olması bekleniyor. Ancak bu teknolojiye ulaşmak isteyen kullanıcıların şu anda ortalama 500 ile 1000 lira  arasında bir ücret ödeyerek, ek bir cihaz alması gerekiyor.  

 Artırılmış gerçekliği kullanmanız için ise akıllı bir telefonunuz olması yetiyor. Bunun yanında büyük kitleler bu teknolojiyle belki ilk defa tam olarak tanıştı ancak, birçok teknoloji firması son 5 yıldır bu alanda yoğun bir şekilde ürün geliştiriyor. Artırılmış gerçeklik bir oyunda ilk kez kullanılalı ise 15 yıl oldu. 2001'de Quake oyununun artırılmış gerçeklik versiyonu AR Quake geliştirilmişti. Teknoloji fuarlarında tanıtılan bu oyun hiçbir zaman kitlelere ulaşmadı. 

İlk önce Ingress’i geliştirdi

Pokemon Go oyununu ABD merkezli Niantic firması geliştirdi. Firmanın ilk geliştirdiği harita bazlı artırılmış gerçeklik oyunu ise Ingress. Bedava indirilebilen Ingress’te kullanıcılar dünyamıza akan egzotik maddenin(XM) kontrolünü rakip takım mensuplarından önce ele geçirmeye çalışıyor. Oyunu indirdiğinizde ‘Enlightened’ veya ‘Resistance’ takımlarından birini seçiyorsunuz. 

Anında tercüme ediyor 

Artırılmış gerçeklik teknolojisini aslında birçok kullanıcı Google Translate ile kullanıyor. Google Translate uygulamasında bilmediğiniz bir dildeki yazıya kameranızı tuttuğunuzda, uygulama yazıyı görüntü üzerinde istediğiniz dile çeviriyor. Bu çevirilerde zaman zaman hatalar olsa da genel olarak kullanışlı. 

Google Glass geri döner mi? 

2013'te teknoloji dünyasında büyük bir Google Glass heyecanı yaşanıyordu. Artırılmış gerçeklik teknolojisi Google Glass’ın merkezinde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ise Google’ın ürünü mükemmelleştirmeden satışa sunmayacağına dair haberler ABD basınında yer aldı. Pokemon Go, tüketicinin zahmetsizce artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanılabileceği bu ürüne hazır olduğunu fazlasıyla kanıtladı.  

Dövmenin tam nasıl duracağını gösteriyor

Dövme yaptırmak isteyenler genelde uzun bir karar verme sürecinden geçiyor. Sadece iPhone’da kullanılabilen Inkhunter bu soruna bir çözüm sunuyor. Dövme yaptırmayı düşündüğünüz motifi uygulamaya yüklüyorsunuz. Dövme yaptırmak istediğiniz bölgeye telefonunuzun kamerasını tuttuğunuzda, söz konsu motifin tam olarak nasıl duracağını size gösteriyor. 

Çocuklara 'artırılmış' boyama kitabı

Crayola Color Alive uygulaması çocukların yaratıcılığını geliştirmeyi amaçlıyor. Uygulamayı kullanabilmek için ya artırılmış gerçeklik uyumlu boyama kitaplarından almanız ya da uygulamadaki sayfaları indirip basmanız gerekiyor. Kitap, herhangi bir boyama kitabına benziyor. Ancak boyamayı bitirip telefonunuzun kamerasını sayfaya doğru tuttuğunuzda boyadığınız nesne telefonunuzun ekranında 3 boyutlu olarak hayata geçiyor.