Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “6. Özel Sektör Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Zirvesi”ne katıldı. Özlü, burada yaptığı konuşmada, Ar-Ge ve tasarımın, dijital dönüşüm sürecinin anahtar kavramları olduğunu, bunları üretimin merkezine koyarak yatırım yapanların her koşulda kazanacaklarını söyledi. En kazançlı yatırımın Ar-Ge’ye yapılan yatırım olduğunu vurgulayan Özlü, “Yapılan araştırmalar net olarak şunu göstermektedir; ihracat ile Ar-Ge harcamaları arasında doğrudan bir ilişki vardır yani Ar-Ge’ye yatırım yaptıkça, ihracat artmaktadır. Sürdürülebilir ihracat için Ar-Ge ve inovasyon zorunludur. Türkiye’nin lokomotifi ihracat, ihracatın lokomotifi Ar-Ge ve inovasyondur” dedi.
1000 MERKEZ HEDEFİ
Hükümet ve Bakanlık olarak, Ar-Ge ödeneklerini her bütçe döneminde artırdıklarına işaret eden Özlü, şöyle devam etti: “Bugün itibarıyla ülkemizde 762 özel sektör Ar-Ge, 138 tasarım olmak üzere, toplam 900 özel sektör Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Sadece bu yıl 426 Ar-Ge, 130 tasarım merkezi açtık. 2 yıl öncesinde 232 Ar-Ge merkezimiz bulunuyordu. Bugün bu sayının 900’e ulaşması, kat ettiğimiz mesafenin büyüklüğünü göstermektedir. Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımız kartopu gibi büyümektedir. İnşallah, kısa zamanda bin rakamına ulaşmış olacağız.”
Çalışan sayısı katlandı
Özlü, 2010’da Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde 10 bin kişi çalışırken bugün 44.303 kişinin görev aldığını bildirdi. Ar-Ge merkezlerinde 24 bin projenin tamamlandığını veya devam ettiğini aktaran Özlü, tasarım merkezlerinde ise söz konusu sayının 1501 olduğunu söyledi.
VERGİDEN İSTİSNA TUTULUYOR
Özlü, Ar-Ge faaliyetleri sayesinde elde edilen kazançların yüzde 50’sini gelir ve kurumlar vergisinden istisna tuttuklarını, buluşlara ilişkin hakların kiralanması, devri ve satışını KDV’den istisna ettiklerini vurguladı.