Argela ve Netsia'nın katkısı büyük! Dünyaya 5G teknolojisi ihracatına başladık

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, ürettikleri 5G teknolojilerini dünyaya satmaya başladıklarını söyledi. Önal, “İştiraklerimiz Argela ve Netsia'nın; 5G ve fiber alanında patent sayısı 67'ye ulaştı” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, 5G'de yerlilik oranının yüzde 20'lere ulaştığını belirterek, ürettikleri teknolojileri dünyaya satmaya başladıklarını söyledi. Önal, "Türkiye Yüzyılı'nda hedeflerimizden biri de ülkemizi, teknoloji alanında tüketen değil üreten ve ürettiği yüksek teknolojiyi ihraç eden bir ülke konumuna taşımak. Bu konuda da grup şirketlerimiz Argela ve Netsia'nın da değerli katkılarıyla kısa zamanda çok önemli yol kat ettik" dedi.

67 PATENTİMİZ OLDU

Önal, "Geliştirdiğimiz ürünleri küresel işbirliklerimizle inovasyonun kalbinin attığı Silikon Vadisi üzerinden dünyaya ihraç ediyoruz. Open RAN çözümlerimiz, RIC ve SEBA gibi ürünlerimiz dünyanın dört bir yanında kullanılmaya başlandı bile. Netsia'nın 5G alanında geliştirdiği senkronizasyon ürünü ticarileşti. Bazı işbirliklerimizin ürünleri ise 2024'te satılacak. Bugün, Argela ve Netsia'nın; 5G ve fiber alanları dahil 67 adet uluslararası patenti bulunuyor" diye konuştu.

YERLİYE DESTEK

5G için gerekli olan teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak her tür çalışmayı milli görev olarak gördüklerini belirten Ümit Önal, "Bizim 5G konusundaki fikrimiz çok net: Hedefimiz 5G'ye olabildiğince yerli unsurlara geçerek ülkemizin bu teknolojiyi sadece kullanan değil etrafına da kullandıran bir güç olmasını sağlamak. Bu konuda birçok yerli firma ile işbirliklerimiz var" dedi.

427 BİN KM FİBER

Dijitalleşmenin ön koşullarından birinin altyapı olduğuna da dikkat çeken Önal, "Biz de tüm çalışmalarımızı, yatırımlarımızı bu bilinçle ve Türkiye için yapıyoruz. Üçüncü çeyrek itibarıyla ise fiber ağ uzunluğumuzu 427 bin km'ye çıkardık. Bugün 32 milyon haneyi kapsayan fiber altyapımızla, fiberin ülkemizdeki kapsama oranını yüzde 94'lere yükselttik" dedi.

İZ BIRAKACAK BİR YABANCI YATIRIMCI GETİRİYORUZ

Ümit Önal, Türkiye'ye kaynak yaratmak için motive olmuş bir şirket olduklarını da belirterek, yakında 'iz bırakacak önemli bir yatırımcı' getireceklerini söyledi. Yatırımcının Uzakoğu'dan geleceğini ve yeni bir iş modeli üzerinde ortaklık yapılacağını anlattı. Önal, Türk Telekom'un iştiraklerine de talep olduğunu belirterek "Şu anda varlık satışına ihtiyacı olan bir şirket değiliz" dedi.

2024'TE ANA GÜNDEMİMİZ İMTİYAZIN YENİLENMESİ

Ümit Önal, bu yılı 21 milyar lira yatırımla tamamlayacaklarını belirterek "Aynı trend gelecek yıl da devam eder" dedi. Önal, özelleştirmeden bu yana yapılan yatırımın ise 20 milyar dolara ulaştığını anlattı. "Yatırım iştahımız yüksek" diyen Önal, 2024 yılı için iyimser olduğunu belirtti. Bu yılın başında sabit hat hizmetleri imtiyaz sözleşmesinin yenilenmesi için BTK'ya başvuruda bulunduklarını da anlatan Önal, "Bu süreç 2024 yılı gündemimizin en öncelikli maddelerinden biri olacak. Somut ilerlemeler görmeyi bekliyoruz. Bu süreç yatırım iştahımızı daha da artıracak. Ülkemizin fiberleşmesi için imtiyazın yenilenmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.

'GÜNEŞ'E 120 MİLYON DOLAR YATIRIM

"Kurduğumuz GES'lerle kendi enerjimizi üretiyor; elektrikli araç şarj ağı projemizle son dönemde ivme kazanan elektrikli otomotiv sektöründeki elektrifikasyon dönüşümüne katkı sağlıyoruz. 50 istasyon kurduk" diyen Önal, güneş enerjisine 120 milyon doları bulan bir yatırım planladıklarını anlattı. Önal, "406 MW'lik kurulu güç için onay aldık. Toplam enerji tüketimimizin yüzde 65'ini karşılayacak" diye konuştu.

İLK YERLİ 5G VR HELİKOPTERLE UÇUŞ

İstanbul Havalimanı'nda Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen 5G teknolojisinin test uygulaması kapsamındaki 'Türkiye'nin 5G Yolculuğu' başlıklı lansmanda Türk Telekom'un Türkiye'nin ilk yerli 5G VR helikopter uçuş simülatörü deneyimlenmişti.