Araştırmacılar, robotlar için çevre sıcaklığına göre renk değiştirebilen ‘cilt' geliştirdi!

Yapay kamuflaj teknolojisinde uzmanlığı olan bir grup araştırmacı, robotlar için bukalemundan ilham alarak çevre sıcaklığına göre anında renk değiştirebilen bir ‘cilt' teknolojisi geliştirdiklerini duyurdu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Güney Kore'de bulunan Seul Ulusal Üniversitesi araştırmacıları, bukalemundan ilham alarak çevre sıcaklığına göre anında renk değiştirebilen bir yapay robot cildi geliştirdiklerini duyurdu. Konuya ilişkin araştırma, kısa bir süre önce 'Nature Communications' dergisinde yayınlandı.

Aksam.com.tr'nin Beebom'dan aktardığı habere göre; proje arkasındaki ekip, bukalemun derisinde bulunan ve bukalemunun renk değiştirmesini mümkün kılan iridofor tabakasını taklit etmek için renk sensörleri, gümüş nanotellerden üretilen minyatür ısıtıcılar ve farklı ısılarda renk değiştirmeye izin veren termokromik materyaller kullandı.

Yapay kamuflajla ilgili daha önce yapılan araştırmalar, sıvı akışını kontrol etmek için küçük kanallar kullanan mikroakışkan cihazlara dayanıyordu. Araştırmacılar, bu kez renk değiştiren yapay cildi geliştirmek için tamamen elektrikli teknolojilerden yararlanan bir yaklaşım benimsedi. Söz konusu teknoloji sayesinde, robotun çok farklı renkler arasında anında ve neredeyse sorunsuz bir biçimde geçiş yapabildiği kaydedildi.

GELİŞTİRİLEN KAMUFLAJ TEKNOLOJİSİ; ASKERİ AMAÇLAR, ARAMA-KURTARMA, ULAŞIM, MODA VE KOZMETİK GİBİ BİRÇOK FARKLI ALANDA KULLANILABİLİR

Üniversitenin termal mühendislik profesörlerinden Seung Hwan Ko, projenin en zorlu kısmının renk geçişlerinin hızını doğanın hızıyla eşitlemek olduğuna işaret etti. Fakat söz konusu problem, oldukça hızlı bir şekilde ısınabilen nanotel ısıtıcılar kullanılarak çözüldü. Nanotel ısıtıcılar sayesinde, geliştirilen yapay derinin bir bukalemun derisine benzer bir hızda renk değiştirebildiği dile getirildi.

Hwan Ko, geliştirdikleri yapay cildin temel olarak bir tür panel olduğunun da altını çizdi. Panelin; yumuşak, gerilebilir ve esneyebilir bir materyalden oluştuğu belirtildi.

Diğer yandan; araştırma ekibi, üretilen kamuflaj teknolojisinin askeri alanlar, arama-kurtarma, ulaşım, moda ve kozmetik gibi birçok farklı kullanım alanı olabileceğine işaret ediyor. Gelecekte bu tip bir teknolojinin, otomobiller ve giysilerde kullanılabileceği belirtiliyor.