Aracın menzili, İHA'nın uçuşu borla uzayacak

Bor mucizesi büyüyor. Enerji Bakanı Dönmez, “Bor madeninden yüksek teknoloji açısından hayati önem taşıyan ürünler üretmeyi başardık. Yerli ve yabancı tüm yatırımcıları, bora yatırıma davet ediyorum” dedi.

Miray ÇİMEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den, yerli ve yabancı yatırımcıya ‘bor’ çağrısı... Bor madeni kullanarak balistik zırh plakaları, yanmaz çadır ve yanmaz elyafa kadar birçok ürün elde ettiklerini belirten Dönmez, “Yüksek teknoloji açısından hayati önem taşıyan elektrikli araçlar için menzil artırmaya ve İHA’lar için uçuş süresini artırmaya yönelik bor temelli yerli yakıt pili sistemlerinde de belli bir noktaya geldik. Bir başka deyişle elektrikli araçların menzili, İHA’ların uçuş süreleri bor sayesinde uzayacak. Yerli ve yabancı tüm yatırımcıları bora ve ürünlerimize yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi. Enerji Bakanı Dönmez, Nevşehir’de Uluslarası Bor Sempozyumu’nun (BORON-2019) açılışında konuştu.

250 ALANDA KULLANIM

Borun kullanım alanlarına değinen Bakan Dönmez, “Bor, mukavemet artırıcı ve alev geciktirici özelliklerinden tutun da kanser önleyici ve enerji taşıyıcı-depolayıcı özellikleriyle 250’den fazla alanda kullanılıyor. Sektörel bazda baktığımızda ise, cam sanayiinden tarıma, seramikten temizlik ürünlerine, savunma sanayiinden uzay ve bilişim teknolojilerine kadar her alanda borun katma değer oluşturduğu birbirinden farklı alanları görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR, İLK PİLOT ÜRÜNLER BAŞARILI

Bor temelli yakıt pilleri hakkında bir soruyu yanıtlayan Bakan Dönmez, şöyle konuştu: “Otomobillerde ve İHA’larda menzili artırmış olacağız. BOREN ve TÜBİTAK ortak çalışmalarını devam ettiriyor. Yapılan ilk pilot ürünler olunlu netice verdi.” Mevcut teknolojilerle 36 kWh ile 300 kilometre yol kateden bir araç, sodyum borhidrürlü yakıt piliyle menzilini 150 kilometre daha artırarak 400-450 kilometreye çıkaracak. 5 kW’lık yakıt pilinin 4 saat çalıştırılmasıyla 20 kWh ilave enerji sağlanırken, bir kilometre yol gidebilmek için 40 gram borhidrüre ihtiyaç duyuluyor. 

YANMAZ ÇADIR ÜRETİLDİ

Ar-Ge faaliyetleriyle borun kullanım alanlarını genişlettiklerini belirten Dönmez, "Yeni nesil balistik zırh plakalarından tutun da borlu yanmaz çadır ve yanmaz elyafa kadar birçok ürün elde ettik" dedi. 

ZIRHLI ARAÇLAR İÇİN YENİ FORMÜL

Bir diğer çalışmalarının da savunma sanayiindeki bor karbür olduğunu ifade eden Dönmez, “Zırhlı araçların mukavemetinin artırılması yönünde bor ciddi bir performans artırıcı olarak karşımıza çıkıyor. Eti Maden görüşmelerini devam ettiriyor. Bir üretim tesisi planlanıyor. Bu yıl temeli atılacak ve 2 yıla üretime geçilecek” dedi.

SIVI TEMİZLİK ÜRÜNLERİ DE YOLDA

BORON temizlik ürününde 10 bin tonun üzerinde üretim yapıldığını belirten Bakan Dönmez, “Yoğun ilgi var. Yıl sonuna kadar mutfakta temizlik ürünleri ve yer temizleyici ürünlerinin de içinde olduğu sıvı temizlik ürünlerinin Ar-Ge’si bitmiş olacak” diye konuştu.