Apple'ın tedarik zincirinde kırılma devam ediyor! Çin'de yine üretim durdu...

Çin'in Şanghay şehrinde tekrar artan COVID-19 vakaları nedeniyle yeniden ortaya çıkan koronavirüs krizinden etkilenen Apple tedarikçilerine bir yenisi daha eklendi. Son olarak Apple'ın en büyük iPhone imalatçılarından biri olan Pegatron da Çin'deki fabrikalarında üretimi durdurduğunu açıkladı.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Çin'in Şanghay şehrinde tekrar artış gösteren COVID-19 vakaları ve ülkedeki sıkı "Sıfır COVID" politikası nedeniyle koronavirüs krizinden etkilenen Apple tedarikçilerine bir yenisi daha eklendi. Son olarak Apple'ın en büyük iPhone imalatçılarından biri olan Tayvan merkezli Pegatron da Çin'deki iki fabrikasında üretimi geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Söz konusu hamle, Şanghay'da koronavirüs önlemlerinin bir kısmının yumuşatılmasına rağmen yapıldı. Pegatron, en kısa zamanda üretime tekrar başlamak için yetkililerle iş birliği içerisinde hareket edeceğine işaret etti.

Şanghay'ın, Çin'in finans ve imalat sektörünün kalbi olduğu biliniyordu. Bu nedenle; şehirde bugüne kadar uygulanan en büyük karantina çalışmasının hayata geçirilmesi, tedarik zincirinde önemli bir etki yarattı. Şanghay, aynı zamanda dünyanın en büyük ticaret limanı olma niteliği taşıyordu.

Apple'ın en kilit tedarikçilerinden biri olan Foxconn da Mart ayı ortalarında, artan COVID-19 vaka sayısına bağlı olarak Çin'in Shenzhen şehrinde operasyonlarını geçici olarak durdurmak zorunda kalmıştı. Shenzhen'de yaşanan duraklamanın, Apple'ın tedariklerinde krize yol açabileceği tahmin edilmişti. Foxconn'un Çin'deki genel merkezi ve iPhone montaj hatlarından biri, Shenzhen'de bulunuyordu. Benzer şekilde, Apple'ın önde gelen MacBook imalatçısı Quanta ve iPad imalatçısı Compal Electronics de kısa bir süre önce Çin'deki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

ŞİMDİDEN MİLYONLARCA APPLE CİHAZIN ÜRETİMİ ETKİLENDİ

Öte yandan; analistler, Nisan ayı başından bu yana Çin'deki karantina çalışmaları nedeniyle 3 milyon iPhone'un üretiminin etkilendiğini tahmin ediyor. Kapatmaların sürmesi durumunda, Apple cihazların üretimindeki bu etkinin büyümesi bekleniyor. Bununla birlikte; yapılan sosyal izolasyon çalışmalarının, 2 milyon iPad ve 1 milyon civarında MacBook üretimini etkileyeceği öngörülüyor.