Apple'ın şarj cihazı kârı ortaya çıktı: Eksik telefon kutusu ne kadar kazanç getirdi?

iPhone 12 serisinin piyasaya sürüldüğü günden bu yana akıllı telefonları kutusunda şarj aleti olmadan piyasaya süren Apple'ın, bu hamle nedeniyle elde ettiği kâr ortaya çıktı. Aktarılan detaylara göre; şirket, kutudan şarj aletini çıkararak 6,5 milyar dolar kâr etti.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

İki yıl önce piyasaya sürülen iPhone 12 serisinden bu yana akıllı telefonları kutusunda şarj aleti ve kulaklık olmadan piyasaya süren Apple'ın, bu hamleden elde ettiği kâr ortaya çıktı. Paylaşılan detaylara göre; ABD merkezli teknoloji devi, kutudan şarj aletini çıkararak 6,5 milyar dolar kâr etti. Ayrı şarj aleti satışından elde edilen gelirin ise 293 milyon dolar seviyesinde olduğu ifade edildi.

Apple'ın piyasa değerinin 2,6 trilyon dolar olduğu da biliniyordu. Bununla birlikte; yeni veriler, Apple'ın, 2 yıldır kutuda şarj cihazı olmadan telefon satışı yaparak 2 milyon metrik ton daha az karbon salınımı gerçekleştirdiğine işaret etti. Bunun, trafikten 500 bin adet fosil yakıt kullanan aracın kaldırılmasına eş değer olduğu kaydedildi.

APPLE, EKSTRA KÂR KALEMLERİ DE OLUŞTURDU

Öte yandan; Apple, 2020 yılında iPhone 12'yi şarj aleti olmadan piyasaya sürerek eleştiri oklarının hedefi haline gelmişti. Fakat daha sonra birçok şirket, Apple'ın başlattığı akıma katılarak kutudan şarj aletini çıkarmıştı. O dönemde şirket, söz konusu hamlenin çevreci endişelere bağlı olarak yapıldığına işaret etmişti.

Ancak teknoloji devi, yaptığı hamle ile pandemi nedeniyle zorlanan ekonomi içerisinde maliyetleri düşürerek kâr elde etti ve yeni kâr kalemleri oluşturdu. Kutudan eksilen ürün, total kutu maliyetini düşürdü. Bununla birlikte; Apple, kutuların ufalması sayesinde aynı boyuttaki konteynere daha fazla telefon sığdırabilmeye başladı. Bu sayede, dünyanın neredeyse tüm ülkelerine her ay milyonlarca ürün sevkiyatı yapan Apple'ın tek seferde daha fazla ürün gönderebilmesinin önü açıldı. Maliyeti önemli ölçüde azaltan bu hamle, satılan her bir iPhone'dan elde edilen kârı da artırdı.