Apple, watchOS 9 ve iPadOS 16'yı tanıttı! İşte öne çıkan özellikleri...

Apple, kısa bir süre önce gerçekleştirdiği ‘Dünya Geliştiriciler Konferansı 2022 (WWDC 2022)' etkinliğinde watchOS 9 ve iPadOS 16 güncellemesini tanıttı. Apple'ın yeni işletim sistemi sürümleri, Apple Watch akıllı saat ve iPad tablet modellerine gelecek yeni özellikleri de görücüye çıkardı.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bu yılki 'Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC)' etkinliğinde yeni M2 işlemcili MacBook modelleri ve iOS 16 ile macOS Ventura işletim sistemi güncellemeleri yanında watchOS 9 ve iPadOS 16'yı da tanıttı. Apple'ın yeni işletim sistemi sürümleri, Apple Watch akıllı saat ve iPad tablet modellerine gelecek yeni özellikleri de görücüye çıkardı. iPadOS 16, tablet kullanımını kolaylaştıran bir dizi yeni özellikle birlikte geldi.

İŞTE iPadOS 16'NIN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ!

-COLLABORATION

iPad modelleri, yeni iPadOS 16 güncellemesiyle birlikte Apple'ın iş birliği aracı Collaboration'a kavuşacak. Bu sayede üzerinde çalışılan dokümanlar, önceden belirlenen Collaboration grubuyla paylaşılabilecek. Paylaşılan kişiler, bu dokümanlar üzerinde düzenleme ve değişiklikler yapabilecek.

Collaboration sekmesi üzerinden grupla, direkt belirli bir doküman üzerine konuşmak için görüntülü, sesli veya yazılı bir şekilde iletişime geçilebilecek. Collaboration aramaları sırasında bir kişinin paylaştığı Safari uygulaması ekranına da katılınabilecek ve onun olduğu sekmelere göz atılabilecek.

-FREE FORM

Collaboration özelliği kapsamında, 'Free Form' isimli boş bir sayfa da açılabilecek. Bu sayfaya Collaboration grubundaki herkes, istediğini yazıp çizebilecek ve belirli bir dokümanı, resmi, videoyu veya belgeyi ekleyebilecek. Bu sırada, görüntülü konuşma da yapılabilecek.

-OYUNCULARA ÖZEL YENİLİKLER

iPadOS 16, iPad ekosistemine oyun tutkunlarına özel yenilikler de getirecek. Kullanıcılar artık, "GameCenter" hesaplarını kullanarak oyunlara hesap açmadan giriş yapabilecek ve GameCenter profillerindeki "Aktivite" bölümünden diğer kullanıcıların hareketlerini takip edebilecek. Bununla birlikte, bir oyunun büyük boyutlu bir dosyasını indirirken artık arka planda başka işler de yapılabilecek.

'SharePlay' aracı ise diğer kullanıcılarla birlikte bir oturum başlatmayı ve direkt olarak çevrim içi olan kullanıcılarla oyun oynamaya başlamayı mümkün kılacak.

-MASAÜSTÜ UYGULAMALARINA GELEN YENİLİKLER

Artık masaüstü iPad uygulamaları, iPad'in büyük ekranıyla daha uyumlu bir hale gelecek. Bununla birlikte, Mac cihazların 'Dosyalar' uygulamasında dosya uzantısı değiştirme veya kolay kısayollar oluşturma gibi sevilen bazı özellikleri de iPad ekosistemine eklenecek.

-REFERENCE MODE

Yeni 'Reference Mode', iPad'leri artık daha iyi bir ikinci ekran haline getirecek. Yeni özellik, ikinci ekran olarak kullanılan iPad ekranlarının, ana cihaz ile aynı renk skalasına sahip olmasını mümkün kılacak.

-HAFIZA AYIRMA

M1 çipli iPad modellerinde, yerleşik hafıza ayırma özelliği de kullanıma sunulacak. Bu sayede kullanıcılar, uygulamalara ayırmak istediğiniz hafızayı kendileri belirleyebilecek.

-SAHNE YÖNETİCİSİ

Yeni 'Sahne Yöneticisi', kullanıcıların iPad'lerinde aynı anda birden fazla iş yapabilmesine olanak tanıyacak. Kullanıcılar artık, iPad'de pencerelerin solda kaldığı bir çoklu pencere menüsüne sahip olacak. Böylece, masaüstü bilgisayarda olduğu gibi uygulamalar pencere halinde üst üste görüntülenebilecek ve pencere boyutları ayarlanabilecek. Kullanıcılar, aynı anda en fazla 4 pencere görüntüleyebilecek. Bu özellik, iPad ikinci ekran olarak kullanılıyorken de aktif hale getirilebilecek.

İŞTE watchOS 9'UN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ!

Apple, watchOS 9 ile birlikte 'Watch Series 3' akıllı saatlere desteğini kesecek. Yeni işletim sistemi sürümü, Watch Series 4 ve daha yeni nesil akıllı saatlere gelecek.

-YÜKSEK PERFORMANSLI SPOR ANALİZİ

Yüksek performanslı sporculardan ilham alınarak geliştirildiği ifade edilen watchOS 9, gelişmiş ölçümler ve antrenman deneyimlerini de beraberinde getirecek. Yaralanmaları da önlemeyi hedefleyen yeni işletim sistemi sürümü, spor yaparken performans analizi de yapılmasına olanak tanıyacak. Yeni sürüm sayesinde Apple Watch'lar, kullanıcıların ne kadar yukarı ve aşağı hareket ettiğini ölçebilecek. Adım uzunluğu ve yerle temas süresi gibi metrikleri de göz önünde bulunduran watchOS 9, bu verilere göre yeni antrenman yöntemleri önerecek.

-HEART RATE ZONE ÖZELLİĞİ

Yeni 'Heart Rate Zone' isimli antrenman seçeneği, kullanıcıların spor yaparken mesafe ve zaman aralıklarıyla birlikte hız ve dayanıklılık gibi diğer önemli noktalara da odaklanmasını mümkün kılacak. Bu sayede watchOS 9, tempo ve kalp atış hızı gibi ölçümleri düzenli olarak yaparken aynı anda o an yapılan eyleme göre farklı veriler de tutacak. Böylece kullanıcılar, yoğun tempoda spor yaparken elde edilen verilerle daha sakin bir antrenman yaptıklarında elde ettikleri verileri karşılaştırabilecek.

-SLEEP STAGES UYGULAMASI

watchOS 9 ile birlikte Apple Watch'lara gelecek olan Sleep Stages uygulaması, kullancıların REM, çekirdek veya derin uyku aşamalarında olup olmadığını tespit edebilecek. Böylece kullanıcılar, hangi saat aralığında hangi uyku halinde olduklarını takip edebilecek.

-DÜZENSİZ KALP RİTMİ TESPİTİ

Yeni işletim sistemi güncellemesiyle birlikte Apple Watch, düzensiz kalp ritmini de tespit ederek kullanıcılara bildirebilecek. Şirketin akıllı saatlerinin kalp ritim monitörü, artık atriyal fibrilasyon belirtileri olan kişileri uyaracak. Bu kişiler, atriyal fibrilasyonda geçirdikleri süreç hakkında haftalık olarak uyarı alacak.

-İLAÇ TAKİBİ

Yeni 'Medications' uygulaması ise Apple Watch'ların ilaç takibi yapabilmesine olanak tanıyacak. Kullanıcılar, artık hangi ilacı ne zaman almaları gerektiğini hatırlatan bildirimler alacak. İlaçları uygulamaya tanıtmak için ilaç etiketi de taratılabilecek. 'Medications' uygulaması, hem iPhone hem de Apple Watch üzerinden kontrol edilebilecek.