Apple ve Microsoft’un 2’si 1 arada atışması 

İkisi bir arada bilgisayarları buzdolabı ile tost makinesini birleştirmeye benzeten Apple’ın 3 yıl sonra iPad Pro’yu bir ‘bilgisayar’ olarak tanıtması Microsoft CEO’sunun gözünden kaçmadı. İki firma arasında 80'lerde başlayan 'atışma geleneği' böylece devam etmiş oldu. 

Bilgisayar dünyasının iki öncü firması Apple ve Microsoft kuruluşlarından beri sevgi-nefret karışımı bir ilişki içindeler. 2.5 yıldır Microsoft’un CEO’luk koltuğunda oturan Satya Nadella da son yaptığı açıklamalarla bu ilişkinin aynı şekilde devam ettiğini ortaya koydu. Nadella Australian Financial Times’a verdiği ve dün yayımlanan röportajında “3 yıl öce 2’si 1 arada bilgisayarlar yoğun bir şekilde sorgulanıyordu. ‘Kimin bunlara ihtiyacı var ki’ diye soruluyordu. Şimdi rakibimiz bile bu tip bilgisayarların tost makinesiyle buzdolabını birleştirmek olmadığını kabul ediyor” diye konuştu.  

COOK DALGA GEÇTİ   

Nadella bu sözlerle doğrudan Apple CEO’su Tim Cook’u hedef aldı. 2012 yılında Microsoft ilk laptop tablet karışımı olan Surface’ını çıkardığında bir analist Cook’a bu ürünü nasıl bulduğunu sormuştu. Cook bu soruya “Bir tost makinesiyle buzdolabını birleştirebilirsiniz. Ancak elde edeceğiniz sonuç muhtemelen kullanıcıları memnun etmeyecektir” şeklinde cevap vermişti. Aradan geçen yıllarda Apple Microsoft’a doğrudan rakip olabilecek bir 2’si 1 arada bilgisayar piyasaya sürmedi. Ancak ABD’de yayımlanan reklamlarda ve tanıtımında iPad Pro’nun Microsoft laptoplarla aynı işlevi görebildiğini belirtti. Klavyesiyle beraber iPad Pro reklamda Microsft’un Surface’ına fazlasıyla benziyor. Nadella bu strateji değişikliğini ‘Apple’ın yanıldığını itiraf etmesi’ olarak kabul etti.  

Kurtarmak yetmedi

Steve Jobs 1997 yılında Apple’a döndüğünde şirket iflasın eşiğindeydi. Microsoft Apple’dan hisse alarak şirketi kurtardı. Bu kısa süreli bir barışa yol açtı. Ancak 2003 itibarıyla Apple’ın artık Microsoft’a ihtiyacı kalmayınca Jobs yeniden Microsoft’a yönelik eleştirilerini kamuoyuyla paylaşmaya başladı. 

33 yıllık gelenek 

İki firma arasındaki atışmalar yıllar içinde kurucuları Bill Gates ve Steve Jobs sayesinde bir gelenek haline dönüştü. 80’lerin başında ikili çok yakındı. Jobs Apple’ın bilgisayar sektöründe lider bir şirket, Microsoft’un ise işin uygulama geliştiriciliği kısmında destek olan bir firma olmasını planlıyordu. Tabii işletim sistemi Apple’ın kontrolünde olacaktı. Ancak Gates’in mühendisleri bir yandan Apple’ın platformu için yazılım geliştirirken bir yandan da Macintosh OS’in önemli özelliklerini alarak 1983’te Windows’u yarattı. Ve bundan sonra Apple ve Microsoft ezeli rakipler oldu.

Jobs ‘zevksiz’ demişti

Jobs 1996’da yayımlanan bir belgeselde “Microsoft’un sorunu kesinlikle zevk sahibi olmamaları. Orijinal fikirler de ortaya koyamıyorlar” ifadelerini kullanmıştı. Jobs daha sonra Gates’i arayarak özür dilediğini açıklamıştı.