Apple, Tesla'nın ‘Otopilot' yazılımının başındaki ismi transfer ediyor

Kendi elektrikli otomobil projesi üzerinde çalışmaya devam eden ABD merkezli teknoloji devi Apple, Elon Musk liderliğindeki Tesla'nın ‘Otopilot' isimli otonom araç yazılımının başındaki isim Christopher Moore'u transfer ediyor. Moore'un, Apple'ın otonom araç yazılımı üzerinde çalışacağı belirtiliyor.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Kısa bir süre önce Bloomberg'deki bir haberle ortaya çıkan bir iddia, ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın kendi elektrikli otomobil projesi kapsamında Tesla'nın 'Otopilot (Autopilot)' isimli otonom araç yazılımının yöneticisi Christopher Moore'u şirket bünyesine kattığına işaret etti. Moore'un, 2014 yılından bu yana Tesla'da çalıştığı ve 2019 yılında 'Otopilot' yazılımının yöneticiliğini yapmaya başladığı biliniyordu.

Moore, henüz söz konusu transfere yönelik olarak LinkedIn sayfasını güncellemedi. Fakat iddialar; eski Tesla yöneticisinin, Apple'da da bir otonom araç yazılımı üzerinde çalışacağı ve Stuart Bowers'a rapor vereceğine işaret etti. Bowers'ın da 2019 yılına kadar Tesla'nın 'Otopilot' yazılım biriminin başındaki isim olduğu ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; Moore, aynı zamanda bu yılın Mayıs ayında Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı'na (DMV) Elon Musk'ın tamamen otonom araca geçişe ilişkin zaman çizelgesinde abartılı ifadeler kullandığını bildiren çalışanlardan biriydi. Şirket yöneticisi, Musk'ın 5. seviye otonom sürüşe yakında geçileceğine yönelik açıklamalarının mühendislik gerçeğiyle örtüşmediğine dikkat çekmişti.

TESLA'NIN 'OTOPİLOT' YAZILIMI, HALA 2. SEVİYE OTONOM SÜRÜŞÜ DESTEKLİYORDU

Musk, Tesla araçların yakın bir zaman içerisinde hiç insan müdahalesi olmadan çalışabileceğine işaret etmişti. Fakat bu açıklamanın yapıldığı sırada; Tesla'nın 'Otopilot' yazılımı, hala 2. seviye otonom sürüşü destekliyordu. Söz konusu seviyenin, sürücülerin ellerini direksiyonda tutmasını gerektirdiği biliniyordu. Moore ise 2019 yılında Florida'da 'Otopilot' yazılımı kaynaklı olduğu tahmin edilen bir kazada hayatını kaybeden bir kişi için açılan davaya tanık olarak çağırılmıştı. Davaya ilişkin belgeler, Ekim ayı başlarında servis edilmiş ve Moore'un çoktan Tesla'dan ayrıldığını ortaya çıkarmıştı.

Diğer yandan; Moore ve Bowers, Apple'ın otomobil projesi için Tesla'dan transfer ettiği çalışanlardan yalnızca ikisi oldu. Diğer işe alımlar arasında, Tesla'nın eski mühendislik birimi yöneticileri Steve MacManus ve Michael Schwekutsch da yer alıyordu.