Apple logosunun altında yatan sır! Altın oran detayı

Apple logosunun gizemi sosyal medyada gündem oldu. Bir TikTok videosu, Apple logosunun dairelerden oluştuğunu gösteriyor.

ShiftDelete.net

Dünyanın en değerli şirketleri listesinin zirvesinde yer alan Apple, basit elma logosuyla her zaman merak uyandırdı. Teknoloji devi, yıllar içerisinde logosunda ufak değişiklikler yapsa da, logoyu altın orana göre hazırladığına -en azından- sosyal medya kullanıcılarını inandıramadı. Apple logosunun gizemi ne?

ShiftDelete.net'ten aktarılana göre, geçtiğimiz günlerde video paylaşım platformu TikTok'a yüklenen bir gönderi, kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu. Grafik tasarımcı Thomas J. Stevens'ın Apple logosunun gizemini gösteren paylaşımı, logonun birkaç daireden hazırlanabileceğini ortaya çıkardı.

APPLE LOGOSUNUN ALTIN ORANA GÖRE ÇİZİLDİĞİ GERÇEK Mİ?

Yıllar boyunca teknoloji şirketlerinin logolarının değiştiğini ve tasarım trendlerine ayak uydurduğunu gördük. Peki ya Apple logosu altın oran kullanılarak oluşturulduğu iddiası ne kadar doğru? Thomas J. Stevens'ın TikTok videosu, çeşitli dairelerin logo tasarıma katkıda bulunduğunu söylüyor.

Altın oran nedir konusuna hakim olmayanlar için kısaca özetleyelim. Bu, doğada yaygın olarak görülen matematiksel bir orandır. Görsel olarak kusursuz tasarımlar oluşturmak için kullanıldığı ve çeşitli sanatçılar tarafından tercih edildiği biliniyor.

Stevens'ın Apple logosunun gizemi için hazırladığı TikTok videosuna ve hemen aşağıdaki daireli Apple logosuna bakıldığında, teknoloji devinin elma çiziminin daireler kullanılarak tasarlandığına inanmak çok da zor olmamalı. Apple logosunun altın oranla hazırlandığı iddiası şehir efsanesi olabilir, ancak daireler yardımıyla bu logoyu hazırlamak mümkün.

Apple logosunun arkasındaki isim olan tasarımcı Rob Janoff, logo üzerindeki çalışmalarını gerçek elmalar üzerinde denediğini söylemişti. Elmaları enine kesitlerle bölen ve tasarımlarını doğanın sağladığı eğrilerle oluşturan Janoff, dairelerin logonun üzerine kusursuz bir şekilde oturduğu inkar etmemişti.

Elma şekli, 80'lerin başındaki orijinal tasarımımdan biraz değişti. Tasarım firması Landor & Associates değişiklikleri yaptı. Renkleri aydınlattılar, şekilleri çok daha simetrik, çok daha geometrik hale getirdiler. Ben tasarlarken hemen hemen kendi ellerimle yapmıştım.