Andy Warhol'un sesi, Netflix dizisi için yapay zekayla yeniden üretildi

Netflix'te yayınlanan “Andy Warhol Günlükleri” isimli yeni bir belgesel dizisi, Andy Warhol'un sesini anlatıcı olarak yeniden oluşturmak için yapay zeka teknolojisini kullandı. Üretim sürecinde, Andy Warhol'un yalnızca 3 dakika 12 saniye uzunluğundaki ses kayıtları kullanıldı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

"Andy Warhol Günlükleri" isimli yeni bir belgesel dizisi, ünlü sanatçı Andy Warhol'un sesini anlatıcı olarak yeniden oluşturmak için yapay zeka teknolojisini kullandı. Dizi, kısa bir süre önce dijital yayın platformu Netflix'te yayınlandı. Kullanılan yapay zeka teknolojisi, Resemble AI tarafından geliştirildi. Dizinin yapımcısı Andrew Rossi, yapay zeka üretimi sesi kullanmak için 'Andy Warhol Vakfı'ndan izin aldıklarına işaret etti.

Aksam.com.tr'nin Wired'tan aktardığı habere göre; Resemble AI, sentetik sesi üretmek için Warhol'un 1970'ler ve 1980'lerde toplanan orijinal ses kayıtlarının yalnızca 3 dakika 12 saniyesini kullandı. Daha sonra Warhol'un sesi, ilgili sahnedeki duyguyu ve tonlamaları daha iyi yansıtacak şekilde yeniden düzenlendi. Bu noktadan sonra ses, Warhol'un günlüklerindeki cümleleri okumaya hazır hale geldi.

Sesin üretim sürecinde, içeriğe insanlara özgü kusurları eklemek için başka bir konuşmacının ses kliplerinin referans olarak kullanıldığının da altı çizildi.

ANTHONY BOURDAIN BELGESELİNDE DE YAPAY ZEKA KULLANILMIŞTI

Öte yandan; geçen yıl, ünlü şef Anthony Bourdain'e ilişkin bir belgeselde de Bourdain'in sesini yeniden üretebilmek için yapay zeka teknolojisi kullanılmıştı. Geliştirilen yapay zeka modeli, ünlü şefin bizzat yaptığı fakat hiç kayda almadığı açıklamalara dayanarak oluşturulan 3 ses klibinde Bourdain'in sesini taklit etmişti.