Selim KARAHAN
Dronelar (İHA) özellikle son 2 yılda teknoloji artan bir şekilde günlük hayatta kullanılmaya başlandı. Çocuklara karne hediyesi olarak da alınıyor profesyonel film çekimlerinde de kullanılıyor. Drone teknolojisi tabii sadece eğlenceye hizmet etmiyor. Felaket bölgelerine erzak ulaştırmada veya Facebook’un üzerinde çalıştığı gibi bedava internet hizmeti sağlamada da bu cihazların kullanılması düşünüyor. Ancak Google ve Amazon en iyi ve verimli droneu üretme çabalarını lojistik alanına odaklamış durumda. İlk hedefleri ise sorunsuz çalışan bir evlere teslimat sistemi kurmak.
YATAY-DİKEY SORUNU
Son 3-4 yıldır iki firma da bu hedefe ulaşmak için çabalıyor ve aslında çok benzer bir yolu takip ediyorlar. Eve servisin hızlı ve sorunsuz gerçekleşmesi için öncelikle en uygun droneun tercih edilmesi gerekiyordu. Google drone ekibini 2012’de kurdu. Ekibin o dönem başına getirilen robotik profesörü Nick Roy’u en çok uğraştıran konu bu oldu. Uçak gibi yatay kalkış yapan dronelar hızlı olsalar da aynı şekilde inmeleri gerekiyor. Dolayısıyla eve teslimatta kullanılması mümkün olmuyor. Helikopter gibi dikey kalkıp inen dronelar bu bakımdan daha kullanışlı olsa da yeterince hızlı değiller. Şu anda MIT’de akademik kariyerine geri dönen Roy çözüm olarak dikey kalkış yapabilen ancak pervanelerinin açısını değiştirerek hız sorununu aşan bir droneda karar kıldı. ‘Aklın yolu birdir’ sözünü kanıtlarcasına 2013’ten beri bu alana ağırlık veren Amazon da benzer bir drone ile testlerini yürütüyor.
İNİŞ PİSTİ GEREKECEK
Eski bir Google çalışanının Wall Street Journal’a verdiği bilgilere göre teslimat droneu geliştirirken Google’da en çok tartışılan konu droneların paketleri tam olarak nasıl test edeceği oldu. Yani tam bir iniş mi gerçekleştirmeleri gerekiyor yoksa alçalmaları yeterli mi? Sonuçta tam iniş yapan bir droneun çalınması da kolaylaşıyor Amazon ve Google bu konuda da anlaşmış görünüyor. Amazon’un yayımladığı son demo videosuna ve Google çalışanının verdiği bilgilere göre iki firma da müşterilerden teslimat noktasına belli renkte mini bir pist sermesini isteyecek. Dronelar paketleri bu noktalara bırakacak. Tabii bu çok kullanışlı bir sistem değil ve önümüzdeki dönemde daha pratik bir çözüm bulunabilir.
Gizli test görüntülendi
Geçtiğimiz hafta sonu İngiltere’de Amazon’un gizlice gerçekleştirdiği bir teslimat droneu testi dikkatli gözlerden kaçamadı. Test esnasında mühendislerin yanında çok sayıda güvenlik görevlisinin de hazır bulunduğu görüldü. Gizlice çekilen videoda Amazon’un resmi videolarından farklı tasarımda bir drone yer aldı. Firma 2.2 kiloluk paketleri 30 dakikadan kısa bir sürede müşteriye ulaştırmayı hedefliyor.
Maliyeti altı dolar olacak
Google 2014 yılında Project Wing isimli drone programının başına Dave Vos’u getirdi ve işler hızlandı. Firma aynı yıl Avusturalya’da ilk başarılı teslimatı gerçekleştirdi. Firmaya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre Google dronela teslimat için Domino’s Pizza ve Whole Foods Market ile görüşmelere başladı. Firma teslimat başına 6 dolarlık bir ücret almayı planlıyor. Bu rakam tek bir pizza için fazla olabilir.
Küçük ama başarılı
Devlerin drone yarışı tüm hızıyla sürerken geçtiğimiz ay ABD merkezli küçük bir drone geliştiricisi olan Flirtey Domino’s Pizza için Yeni Zelanda’da ilk başarılı teslimatını kasım sonunda gerçekleştirdi.