'Akıncı TİHA'nın ilk uçuşu ekimde'

Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, “Akıncı TİHA’nın ekim ayı içerisinde uçmasını hedefliyoruz. Akıncı kendi sınıfında dünyanın en modern İHA’sı olacak” dedi.

Baykar Makina Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) ekim ayı içerisinde uçmasını arzu ediyoruz” dedi. TEKNOFEST İstanbul ve milli teknoloji hamlesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, Akıncı TİHA’nın stratejik görevler yapabilen bir insansız hava aracı sistemi olduğunu belirtti. 

TESPİT EDİP, FÜZEYLE VURUYOR

Selçuk Bayraktar, bütün yazılım ve elektroniğini kendilerinin tasarladığını vurgulayarak, “Akıncı’da birçok alt sistem var. Uzaktan hava savunma radarlarını tespit edip yüzlerce kilometre öteden onları karartıp seyir füzesiyle vurabilme kabiliyetine sahip olacak. Şu an çıktığında dünyanın bu sınıftaki en modern İHA’sı olacak” değerlendirmesini yaptı. 

‘CEZERİ’ 15 YILDA TİCARİLEŞİR 

Cezeri Uçan Araba’ya ilişkin bir soru üzerine de Selçuk Bayraktar, dünyada 50’ye yakın prototipin bulunduğunu bildirdi.  Bayraktar, “Cezeri ilk uçuşunu kısa bir süre sonra yapacak ama ticari bir ürüne dönüşmesi 10-15 seneyi bulacaktır” ifadelerini kullandı. Herkese hayallerinin peşinden gitmesini tavsiye eden Bayraktar, şunları kaydetti: “Azmedin, sabredin, asla yılmayın. Bizim bir eksiğimiz yok. Dünyada doğru zamanlamayla en iyisini yakalayabilmeniz mümkün.”

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Selçuk Bayraktar’dan bilgi aldı.

UKRAYNA’YLA ORTAK MOTOR ÜRETİMİ

Savunma sanayiinde yerlilik oranının yüzde 65’lere kadar çıktığını belirten Selçuk Bayraktar, “Bu oran, Bayraktar TB2’de yüzde 93” dedi. Bayraktar, şöyle konuştu: “Ukrayna ile türbin motorları konusunda işbirliği yapılacak. Akıncı’da kullanacağımız motorların ortak üretimi, Türkiye’de üretimi söz konusu. Bu işbirliği iki ülke açısından çok olumlu sonuçlar doğuracak.” 

ENGELLİ DRONE PİLOTU YARIŞIYOR

World Drone Cup’a 37 ülkeden katılan drone pilotları, festivalde yarışmaya devam ediyor. İtalya’dan festivale katılan bedensel engelli drone pilotu Lusia Rizza, “Yürüyemeyince drone uçurmaya karar verdim çünkü bu, hareket etmek için bir fırsat” diye konuştu.

GÖSTERİLER NEFES KESTİ

Dün de nefes kesen gösteri uçuşları yapıldı. SoloTürk, Türk Yıldızları, Hürkuş, Türk Hava Kuvvetleri paraşüt atlayışı ve Rusya’dan TEKNOFEST’e gelen SU-35’in gösteri uçuşları büyük ilgi gördü.

ASELSAN’DAN BÜYÜK GÖREVLERE ‘KÜÇÜK ASKER’

ASELSAN, bir süredir üzerinde çalıştığı akıllı İnsansız Hava Aracı Nano İHA’yı TEKNOFEST’te görücüye çıkardı. Küçük olması dolayısıyla görsel ve akustik izleri düşük, kolaylıkla taşınabilen Nano İHA, hareketli kara ve deniz araçlarına entegre edilebiliyor. 

HAVADA 25 DAKİKA

Keşif, gözetleme ve istihbarat amaçlı olarak görev icra edebilen Nano İHA’nın önümüzdeki yıl Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine eklenmesi planlanıyor. Asgari 25 dakika havada kalma süresine sahip olan aracın 1.5 kilometre mesafeden gerçek zamanlı görüntü aktarma kabiliyeti bulunuyor. 

TEKNOLOJİ DEVLERİ FESTİVALDE

TEKNOFEST’e, Google, Microsoft ve Samsung’un aralarında olduğu dev teknoloji şirketleri de katıldı. Samsung’un sanal gerçeklik deneyimi sunduğu etkinlik öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Google ise Take Off İstanbul Girişim Zirvesi’ne katkı sağladı.