Akıllı yeşil ev, enerji tüketimini sıfırlıyor

İklimlendirme şirketi Baymak, kendi enerjisini kendi üreten “Green House” projesiyle evlerin enerji tüketimini sıfırlıyor. Yeşil Evle yatırımını 8 ila 10 yıl arasında amorti edebilen hane sahipleri fazla enerjisini şebekeye satıp gelir elde edebilecek.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA), Dünya Enerji Görünümü (WEO) 2023 Raporu'na göre, temiz enerji teknolojileri, 2030 itibarıyla dünya enerji sisteminde büyük bir rol oynayacak. Yollardaki elektrikli araçların sayısı 10 kat artarken, yenilenebilir enerjinin küresel elektrik üretimindeki payı bugünkü yüzde 30 seviyesinden yüzde 50'ye yaklaşacak. Tüm bu çabalar küresel sıcaklık artışını 1.5 dereceyle sınırlandırmak için. Çünkü küresel enerji tüketimi hızla artmaya devam ediyor. Enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmek, modern ve temiz enerji teknolojilerine yönelmek, enerji dönüşümünün olmazsa olmazları. Bu gerçekten yola çıkan iklimlendirme sektörünün öncü markası Baymak, kendi enerjisini kendi üreten "Green House" projesini hayata geçirdi.

ARAÇ DA ŞARJ EDECEK

Bir Akıllı Ev'in ihtiyacı olan ısı pompası, güneş kolektörü, pv panel, araç şarj istasyonu ve boyler ürünlerini hane sahiplerine paket hizmet olarak sunan Baymak, havadan ve güneşten gelen enerjiyle evde ısıtma, soğutma ve sıcak su imkanı sunacak. Şirket olarak, sürdürülebilir bir enerji geleceği için yenilenebilir enerji projelerine yöneldiklerini anlatan Baymak Satış ve Pazarlama Direktörü Pınar Canlı, "Öncelikle müstakil konutların; ısı pompası ile ısıtma, güneş kolektörü ile sıcak su ve PV ürünleri ile elektrik ihtiyaçlarını karşılayacağız. Green House projemizle ayrıca hane sahibinin aracını şarj edebileceği, fazla ürettiği enerjiyi de depolayabileceği bir sistem çözümü sunacağız. Bu ürün gamıyla bir evin enerji tüketimini neredeyse 'sıfır' durumuna getirip evin çevreci bir konuma getirilmesini amaçlıyoruz" dedi.

Baymak bu yıl, ülke genelinde belirli illerde Baymak Green House Bayisi görevlendirecek. 2025'te ise her bölgede olacak şekilde 20 bayiye çıkarılacak.

8-10 YILDA AMORTİ EDİYOR

Green House projesi için yerel bir güneş enerjisi paneli (PV) üreticisiyle anlaştıklarını anlatan Pınar Canlı şunları kaydetti: "Güneş enerjisi kurmak oldukça zahmetli bir süreç. Biz kolaylaştıracağız. Evin konumuna göre değişmekle birlikte bir Green House yatırımı kendini 8 ila 10 yılda amorti ediyor. Hane sahibi çatıda kendi enerjisini ürettiği gibi fazla enerjiyi şebekeye satabilecek."

YILDA 15 BİN ADET SATIŞ

Hanelerde enerji tüketiminin yüzde 63'ü ısıtma, soğutma ve sıcak su üretiminden kaynaklanıyor. Bu nedenle sürdürülebilir dünya için doğal gaz gibi fosil yakıtların yerini yenilenebilir kaynaklara bırakması gerekiyor. Bu noktada ısıtma ve soğutmayı tek cihazda yapan ısı pompası pazarı büyük önem arz ediyor. Avrupa'da 2.6 milyon adetlere ulaşan ısı pompası satışlarının Türkiye'deki büyüklüğü henüz 15 bin adetlerle sınırlı. Türkiye'deki yenilenebilir enerji kapasitesinin 59 GW olduğunu vurgulayan Pınar Canlı, "Bunun 2035'te 120 GW'a çıkması planlanıyor. Bugün Türkiye'deki evlerin hepsine güneş paneli konsa aslında bu güce ulaşılabiliniyor. Baymak olarak biz tüketici tarafındaki farkındalığı artırmak istiyoruz" dedi.