Afrika'da Türk savunma ürünlerine ilgi artıyor

Güney Afrika'daki savunma fuarında en geniş yeri alan Türk firmaları gövde gösterisi yapıyor. İsmail Demir, Türk savunma sanayii ürünlerinin performanslarının daha fazla duyulmasıyla Afrika ülkelerinden ilginin arttığını söyledi.

Dünyanın en prestijli savunma sanayi fuarlarından, 'Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı AAD 2022', Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Pretorya'da kapılarını açtı. AAD 2022'ye Türkiye'den katılan 25 firma, Afrika ülkeleri başta olmak üzere bütün katılımcılar için ürettikleri ürün ve hizmetleri sergiliyor. Fuarda ASELSAN, Ayesaş, BMC, HAVELSAN, Katmerciler, Otokar, SAHA İstanbul, Samsun Yurt Savunma, Sarsılmaz, TUSAŞ gibi Türk şirketleri yer alıyor. Fuara, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile Türk savunma sanayi firmalarının üst düzey yöneticileri de katılım gösterdi.

AFRİKA AÇILIMININ PARÇASI

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliği konutunda, Güney Afrika Genelkurmay Başkanı Solly Shoke'nin de katılımıyla resepsiyon verildi. İsmail Demir, burada yaptığı açıklamada, savunma sanayiinin Türkiye'nin Afrika açılımının önemli bir parçası olduğunu belirterek, "Afrika ülkelerinin baktığı noktadan Türkiye, başka bir konuma erişmiş durumda kendi algıları açısından. Tabii bu özellikle savunma sanayi ürünlerimizin geldiği nokta bakımından performansların duyulmasıyla daha da arttı" diye konuştu. Özellikle Afrika ülkelerinde başka bir konuma yükselmiş Türkiye algısının, Türk savunma sanayii ürünlerinin geldiği nokta bakımından performansların duyulmasıyla daha da arttığını vurgulayan Demir, heyet başkanı seviyesinde gidiş gelişlerin arttığını belirtti.

EN GENİŞ YER TÜRKİYE'YE

Demir, şunları kaydetti: "Ürünlerin fuarlarda görülmesi bir kabiliyet göstergesi ama yapıldkları tesislerimizin de ziyaret edilmesini özellikle tavsiye ediyoruz ve bunun büyük etki yaptığını görüyoruz." Güney Afrika Milli Savunma Bakanı Thandi Modise de, Türkiye'nin fuara 25 firmayla katılım göstermesinin kendileri için şahane bir durum olduğunu belirterek, "Türkiye, burada en geniş yer tutan ülke ve bunun için müteşekkiriz" dedi.

KENDİMİZİ UNUTTURMAYALIM

İsmail Demir, Türkiye'nin bu tür fuarlara katılarak kendisini unutturmamasının ve her faaliyette somut adımlar atılmasının önemine dikkat çekti.

ALTAY TANKI İÇİN GAZA BASILACAK

İsmail Demir, Altay tankının seri üretiminin ilk aşaması için yurtdışından alınacak güç paketiyle ilgili testlerin sonuçlanmaya yakın olduğunu ve motor tedarikiyle gelecek yıl seri üretime başlanacağını bildirdi. AAD 2022'de incelemelerde bulunan Demir, "Seri üretimle ilgili belirli anlaşmalar yapıldığı aşamada üretime geçebilecek durumda olacağız" dedi. Demir ayrıca, "MİLGEM projelerinin devamı masada, 3 tane daha 'MİLGEM İ Sınıfı'nın devamını yapmamız gerekiyor" dedi. Milli Muharip Uçak için de Demir, "Kale ve Rolls-Royce ortaklığının teklifini bekledik. Onların teklifinin daha somutlaştırılmasıyla ilgili süre vermemiz gerekti, onu bekliyoruz. O geldiğinde daha net değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

'SANCAR' İLK KEZ VİTRİNE ÇIKTI

HAVELSAN ve Yonca-Onuk tarafından geliştirilen silahlı insansız deniz aracı Sancar da, ilk kez vitrine çıktı. HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, "Otonom sistemlere üçüncü elemanımızı da ekledik ve üçlüyü tamamladık. Bu fuarda ilk defa insansız su üstü deniz aracını da sergileme fırsatı bulduk" dedi.