Adana'ya rekorla veda... TEKNOFEST'te gurur finali

Çarşamba günü Adana'da başlayan TEKNOFEST sona erdi. Ziyaretçi sayısı 1 milyonu aşarken Bakan Kacır, Akdeniz ve Adana tarihinin en büyük etkinliğine imza atıldığını söyledi. Selçuk Bayraktar ise “Adana bizi sahiplendi. Allah'ına kurban Adana!” dedi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) dün sona erdi. Girişte uzun kuyrukların yaşandığı festival, en yoğun gününü yaşadı. Ziyaretçi sayısı dünkü katılımla beraber 1 milyonu aşarken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır böylece Akdeniz ve Adana tarihinin gelmiş geçmiş en büyük etkinliğine imza atıldığını söyledi.

ASLA TAVİZ YOK

Festivalin kapanışında düzenlenen ödül töreninde konuşan Kacır, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu TEKNOFEST'te de milletin 7'den 77'ye "Milli Teknoloji Hamlesi"ne, tam bağımsız Türkiye idealine çok güçlü şekilde sahip çıktığını ifade etti. Kacır "Tam bağımsız Türkiye'nin meydanı TEKNOFEST'te, bir kez daha bütün dünya gördü ki Türk milletinin iradesi sarsılmaz. Ateş çemberine dönmüş bu coğrafyada, ülkemizi huzur ve istikrar adasına dönüştüren kazanımlarımızdan asla taviz vermeyeceğiz" dedi.

ADANA SAHİP ÇIKTI

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise konuşmasında "Bir kez daha heyecan dolu bir TEKNOFEST'i geride bırakıyoruz. Gökyüzünü süsleyen hava gösterilerine hep birlikte tanık olduk. Milli SİHA'larımız ANKA-3 ve Bayraktar TB3'ün halka açık ilk uçuşlarını izledik. Şimdi, ayrılık vakti geldi. Güzel Adana'ya büyük bir minnettarlıkla veda ediyoruz. Bu güzel şehir, mertliğiyle, yiğitliğiyle bilinen Adana; Teknofest'e, Milli Teknoloji Hamlesi'ne ve Türk gençlerine büyük bir sevgiyle sahip çıktı" dedi.

ALLAH'INA KURBAN!

Ziyaretçi sayısının 1 milyonu aştığını belirten Bayraktar meydandakilerine "Bizi sahiplenmene hayran kaldık Adana. Allah'ına kurban Adana!" diye seslendi. Bayraktar şunları söyledi: "Bu zorlu dönemde teknolojiyi sadece ilerlemek için değil, insanlığımızı muhafaza etmek için de kullanmalıyız. Bizim en büyük sorumluluğumuz; adaletsizlikle boğuşan insanlığın umudu olmak, teknolojiyi onların hizmetine sunmaktır. Bu nedenle TEKNOFEST; bir dönüşüm, bir umut hareketidir. Karanlığa karşı sesini yükselten, adaletsizliklere karşı duran, teknolojiyi insanlığın yararına kullanacak olan bizleriz. Bize layık görülen makus talihin, kaderimiz olmadığını, dünyaya sizler göstereceksiniz. Teknofest gençliği; bu karanlığa, bu adaletsizliğe, bu zulme karşı, asla susmayacağız. Mazlumlara, mağdurlara, herkes sırtını dönse, biz dönmeyeceğiz. Gazze'de, Filistin'de ve dünyanın her köşesinde, adaletin sesi olacağız."

PASTAYI BAKANLARLA BİRLİKTE KESTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, TEKNOFEST'te dron yarışlarının düzenlendiği alanı gezdi. Yarışma alanında Bayraktar'ın doğum günü de kutlandı. İstanbul'da 1978 yılında doğan Haluk Bayraktar, özel gün için getirilen pastayı keserken, Bakan Kacır, "Gökyüzüne imzanızı atacağınız nice yıllar diliyorum" dedi.

1 MİLYON 100 BİN ZİYARETÇİ

İnsansız hava araçlarından yapay zekaya, otonom sistemlerden uzay teknolojilerine kadar çok sayıda alanda projelerin sergilendiği festival, 5 günde 1 milyon 100 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

BİR SONRAKİ BULUŞMA KKTC VE İSTANBUL'DA

Selçuk Bayraktar "TEKNOFEST yolculuğu burada sona ermiyor. 2025 yılı, TEKNOFEST'in çok daha büyük hedeflere yelken açtığı bir yıl olacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve İstanbul'da düzenleyeceğimiz TEKNOFEST'lerde, hem ülkemizin hem de dost ve kardeş coğrafyaların gençleriyle yeni başarılara imza atacağız. Doğu Akdeniz kıyılarında insanlığı karanlığa boğanlara inat, umudun ışığını Kuzey Kıbrıs'ta TEKNOFEST ile yükselteceğiz" dedi.

Selçuk Bayraktar TEKNOFEST'in şampiyonlarına ödüllerini dağıttı.

KACIR: DOST ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİMİZ GELİŞECEK

Etkinliğin son gününde değerlendirmede bulunan Bakan Kacır böyle bir etkinliği çok sayıda ülkenin büyükelçisinin bizzat görme ve buradan yeni işbirliği olanakları geliştirme arzusunda olduğunu belirtti. Kacır, "Bu yıl da çok sayıda büyükelçiyi burada ağırladık. Kendileriyle uluslararası işbirliklerine açık olduğumuzu konuştuk. TEKNOFEST ve yürüttüğümüz yüksek teknoloji odaklı çalışmalar küresel işbirlikleriyle daha hızlı ve daha yaygın ortaya koyabileceğimiz işler. Biz özellikle dost ülkelerle işbirliklerimizi güçlendirmek istiyoruz" dedi.

GÖSTERİLER NEFES KESTİ

Festivalin son gününde akrobasi gösterilerinden ileri teknoloji simülasyonlar, bilimsel atölyeler ve sergilere kadar her yaştan katılımcı için etkinlik programı yer aldı. Ziyaretçiler, Adana semalarını renklendiren Türk Yıldızları, SOLOTÜRK, Jandarma Çelik Kanatlar, F-16 uçakları, atak helikopteri ve paramotorların gökyüzündeki gösterilerini izleme şansı buldu. Katılımcılar aynı zamanda paraşüt atlayışı ve Bayraktar TB2 eşliğinde helikopterle havadan tahliye gibi heyecanlı gösterilere tanık oldu.